Home Ekonomija The Econiomist Inteligence Unit: Pad kvalitete života u Europi

The Econiomist Inteligence Unit: Pad kvalitete života u Europi

by admin

Kvaliteta života u europskim gradovima opada zbog rata, štednje i napada, navodi se u godišnjem izvješću koje je u utorak objavila britanska agencija The Economist Intelligence Unit (EIU) zajedno s ljestvicom 140 svjetskih gradova. “Prijetnje osobnoj sigurnosti, u obliku kriminala, nereda ili sukoba, loše utječu na druge aspekte kvalitete života”, ocijenio je Jon Copestake, sudionik istraživanja, spomenuvši sukob u Ukrajini, terorističke napade u Parizu i mjere štednje u Grčkoj.

Tako je Kijev doživio najveći pad na ljestvici u odnosu na prošlu godinu i našao se na 132. mjestu, među deset gradova u svijetu u kojima je život najmanje ugodan. Pariz je pak pao s 20. na 29. mjesto zbog napada na satirički časopis Charlie Hebdo. Petu godinu zaredom na prvom mjestu je Melbourne (Australija), a prate ga austrijska prijestolnica Beč i kanadski Vancouver. “Najbolje uvjete najčešće pružaju gradovi srednje veličine u bogatim zemljama s malom gustoćom naseljenosti”, ističe se u izvješću.

U ocjenjivanju se vodilo računa o nekoliko stvari: društvenoj i političkoj stabilnosti, stopi kriminala, dostupnosti kvalitetne medicinske usluge, kulturnom životu, okolišu, školstvu i infrastrukturi. Tako su “New York (55. mjesto), London (53.), Pariz (29.) i Tokio (15.) ugledne metropole s mnoštvom zabavnih sadržaja, ali i s povećanom stopom kriminaliteta, gužvom i problemima u javnom prijevozu”, ističe EIU. Na samom dnu je Damask, prijestolnica Sirije u kojoj već četiri godine bjesni rat. “Sukobi su odgovorni što se veći broj gradova našao pri dnu ljestvice”, navodi se još u izvješću u kojemu prijestolnice Libije i Nigerije, zemalja koje su destabilizirale naoružane skupine, zauzimaju 136. i 137. mjesto.

Related Posts