The Diplomat: Zapad je podcijenio rusku vojnu moć

Stručnjaci Europskog vijeća za međunarodne odnose (ECFR) smatraju da su zapadni vojni analitičari podcijenili mogućnosti ruske vojske poslije početne reforme Oružanih snaga RF, piše časopis The Diplomat.

Prema izvještaju ECFR, program reformi Oružanih snaga podijeljen je na tri dijela: prva etapa obuhvaća optimizaciju broja vojnika, uprave i reformu vojnog obrazovanja, druga etapa ima za cilj povećanje borbene sposobnosti u okviru modernizirane strukture zapovjedništva, a treća etapa se odnosi na modernizaciju i obnovu naoružanja. „U SAD-u i Europi posebna pozornost se poklanja trećoj fazi ovih reformi, koja još nije sprovedena u potrebnoj mjeri, pri čemu se ne obraća pažnja na bitan napredak koji je postignut u prve dvije faze”, ističe novinar.

U ruskoj vojsci se prvi put koristi piramida zapovjedništva u kojoj na vrhu stoji mali broj onih koji odlučuju, a povećan je broj oficira koji rade s vojnicima, navodi se u izvještaju ECFR. Zahvaljujući unaprijeđenoj obuci mlađih oficira rusko vojno rukovodstvo je uspjelo povećati postotak profesionalizma u Oružanim snagama. „To je omogućilo jedinicama savladati upravljanje složenijom tehnikom (rok službe regruta je suviše kratak da bi obuka u rukovanju složenim sustavima naoružanja bila učinkovitija) i povećalo borbenu spremnost elitnih jedinica (padobranaca desantnih snaga, mornaričkog pješaštva i jedinca specijalne namjene)”, navodi se u izvještaju koji citira „Diplomat”. (RBHT)

You may also like