The Banker: Dušan Mramor najbolji ministar fanacija u regiji

Londonska revija The Banker, izdanje grupacije Financial Times, proglasila je slovenskog ministra financija Dušana Mramora za najuspješnijeg europskog ministra financija u 2016. godini, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo financija.

Mramor je priznanje dobio zbog postignuća u stimuliranju ekonomskog rasta i uravnoteženja javnih financija, kao i zbog napora na privatizaciji portfelja poduzeća u državnom vlasništvu te stabilizaciji bankarskog sustava. Prema zadnjim podacima slovenskog statističkog zavoda, realni porast slovenskog BDP-a u trećem kvartalu prošle godine iznosio je 2,5 posto, a nešto manji očekuje se i ove godine.

Mramor je kazao da je sretan zbog priznanja, jer se radi i o priznanju cijeloj državi. “Slovenija je vratila reputaciju financijski kredibilne države, s relativno visokim gospodarskim rastom, padom nezaposlenosti. U samo dvije godine pametnom smo ekonomskom politikom i bez međunarodne pomoći uspjeli izaći iz duboke ekonomske krize”, kazao je Mramor. Revija The Banker je priznanje za najuspješnijeg europskog ministra financija 2005. dodijelila tadašnjem slovenskom ministru Andreju Bajuku zbog uspješnih priprema na preuzimanje eura, što je Sloveniji uspjelo dvije godine kasnije, kad je postala članicom Europske monetarne unije (EMU).

You may also like

0 comments