Teslina dionica raste, kompanija ide u dokapitalizaciju

Nove dionice za pet milijardi dolarae
Američki proizvođač električnih vozila Tesla Motors najavio je već drugu dokapitalizaciju u samo tri mjeseca, željeći iskoristiti ovogodišnji meteorski rast vrijednosti dionice.

Kompanija je u utorak objavila da će prodati nove dionice za 5 milijardi dolara, a prodaju će voditi 10 banaka s Wall Streeta, uključujući Goldman Sachs, Citigroup i Morgan Stanley. Međutim, u objavi Tesla nije naveo rok do kojeg bi dokapitalizacija trebala biti dovršena.

Inače, ovo je već druga dokapitalizacija u samo tri mjeseca. Kompanija je u rujnu objavila da će prikupiti također 5 milijardi dolara kako bi olakšala buduće pritiske na otplatu dugova s obzirom da namjerava rapidno povećati razinu proizvodnje. Kompanija stoga gradi dvije nove tvornice, jednu pored Berlina, a drugu u teksaškom gradu Austinu. Tesla planira i proširiti lepezu modela, uključujući kamion Tesla Semi i futuristički kamionet Cybertruck. Cijena Teslinih dionica u ponedjeljak je dosegla novu rekordnu vrijednost čime je tržišna kapitalizacija prešla 600 milijardi dolara

Time je kompanija dodatno učvrstila svoju poziciju najvrednijeg proizvođača automobila na svijetu unatoč činjenici da konkurenti poput Toyote, Volkswagena ili General Motorsa godišnje prodaju 15 do 20 puta više vozila. U utorak, po objavi vijesti o dokapitalizaciji, cijena dionice je oslabila malo više od jedan posto, zaustavivši se na 633 dolara. No, Teslina je vrijednosnica tijekom ove godine jurnula 670 posto uslijed čega je imovina izvršnog direktora Elona Muska skočila sa 27 milijardi na 155 milijardi dolara.

Time se na Bloombergovom indeksu milijardera značajno uspeo, sve do druge pozicije na ljestvici najbogatijih ljudi svijeta. Potražnju za Teslinim dionicama dodatno je potaknula prošlomjesečna odluka o uključenju u indeks S&P 500.

Osim činjenice da se glavnom dioničkom mjerilu američkog tržišta priključuje jedna od najvrednijih kompanija od osnutka tog indeksa, ulazak u S&P 500 znači da će Teslinu dionicu sada morati kupovati investicijski i burzovno utrživi fondovi koji prate kretanje tog indeksa. Dio investitora, kao i neki analitičari s Wall Streeta smatraju da se na Teslinoj dionici stvorio balon, a neki i upozoravaju kako kompaniju nije trebalo uključiti u S&P 500 na sadašnjim cjenovnim razinama. Naime, medijan ciljane cijene koju su postavili analitičari je 400 dolara, 230 dolara manje od trenutne burzovne cijene.

O već pomalo bizarnoj maniji za Teslinim dionicama govori i Reutersova vijest da je ta vrijednosnica najnoviji favorit malih ulagača u Indiji, iako u toj zemlji Tesla ne prodaje svoje automobile. S obzirom da se američka burza brže oporavila od kraha nakon izbijanja pandemije od ostalih rastućih tržišta, pa tako i indijskog, tamošnji su ulagači ove godine investirali rekordan iznos novca u dionice kompanija iz SAD-a.

Iako su dionice kompanija poput Applea, Amazona i Facebooka – značajno prisutnih na indijskom tržištu – popularne među indijskim ulagačima, podaci brokerskih kuća pokazuju da je Teslina dionica postala nova zvijezda. Brokeraj Vested Finance tvrdi da su njegovi klijenti u studenom posjedovali 2,5 milijuna dolara vrijedne dionice proizvođača auta na struju, nasuprot tek 75.000 dolara na kraju ožujka.

Inače, u tom je razdoblju Tesla na burzi poskupio 450 posto. Brokerska tvrtka Stockal ističe da se vrijednost koju drže njezini klijenti učetverostručila tijekom tog razdoblja, na 10 milijuna dolara. „Neki su ulagači otvorili brokerski račun samo da bi mogli kupiti Tesline dionice. Nikad nismo mogli zamisliti da bi kompanija koja čak nije ni prisutna u Indiji mogla biti tako popularna“, ističe Viram Shah, direktor Vesteda. No, Tesla dolazi u Indiju „iduće godine zasigurno“, objavio je na Twitteru u listopadu Elon Musk, donosi Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments