Tesla u rekordnim gubicima

 Američka automobilska kompanija Tesla uknjižila je rekordan gubitak od 710 miliona dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu i nastavila je sa brzim trošenjem novca u želji da podstakne proizvodnju sedana “Model 3”.
Gubitak od 3,35 dolara po akciji manji je od onog koji su predviđali analitičari u rasponu od 3,58 dolara do 3,54 dolara po akciji, ali je to prouzrokovalo da dionice kompanije padnu za skoro šest posto na 283,10 dolara, izvještavaju svjetski mediji.

Uprkos petom uzastopnom kvartalu rekordnih gubitaka, kompanija Tesla ostaje optimistična sa pozitivnim očekivanjima za ostatak tekuće godine, prenosi Tanjug.

“Kompanija Tesla je ostvarila značajan napredak na planu povećanja proizvodnje ‘Modela 3’ u drugoj polovini prvog kvartala”, navodi se u pismu kompanije upućenom akcionarima.

Cilj kompanije je i dalje da proizvodi 5.000 automobila sedmično do kraja drugog kvartala, što je direktor Tesle, Elon Musk, i ranije obećavao, ali nije ispunio.

Iz kompanije je saopćeno da je u aprilu proizvodila 2.270 vozila sedmično, što znači da bi “Tesla” morao da gotovo duplira proizvodnju do kraja juna.

Ukoliko uspije da ostvari taj cilj, kompanija tvrdi da će se vratiti na “staze profita”. Prihodi kompanije su, međutim, nadmašili očekivanja i u prvom tromjesečju dostigli su 3,41 milijardu dolara, što je za šest posto više u odnosu na 3,2 milijarde dolara iz prethodnog kvartala i za 19 posto više u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

U istom kvartalu, kompanija je potrošila 745,3 miliona dolara gotovine na podizanje proizvodnje “Modela 3”, što bi, kako ocjenjuju analitičari, moglo da izvrši dodatni pritisak na Teslu da se dodatno zaduži ili da proda nove akcije radi prikupljanja sredstava.

Kompanija očekuje da će u tekućoj godini potrošiti manje od tri milijarde dolara, nakon potrošene 3,4 milijarde dolara u 2017. godini.

You may also like

0 comments