U Kaliforniji je prošle godine došlo do velikog curenja prirodnog plina u kanjonu Aliso, što je među ostalim ekološkim posljedicama imalo i one ekonomske.

Vlada je bila primorana zatvoriti tamošnju elektranu i tako je ostavila Los Angeles i njegovu okolicu bez pouzdanog izvora električne energije koji bi pokrivao velike potrebe u slučajevima vršnog opterećenja elektroenergetske mreže. Područje Los Angelesa i općenito južnog dijela Kalifornije i danas je u opasnosti da ostane bez opskrbe električnom energijom kada je potrošnja najveća, pa je bilo potrebno izgraditi pričuvni sustav – i tu prošloga tjedna uskače kompanija Elona Muska, Tesla.

Oni su s guvernerom Kalifornije ugovorili posao izgradnje velikog baterijskog sustava za pohranu električne energije koji bi trebao umanjiti pritiske na mrežu u kritičnim razdobljima. Čak 20-megavatni baterijski sustav Powerpack bit će izgrađen u vrlo kratkom roku od samo tri mjeseca, a odmah će postati i najveći sustav litij-ionskih baterija na svijetu. Kada je potpuno napunjen, moći će sa svojih 80 MWh opskrbljivati više od 2,5 tisuće kućanstava cijeli dan – više nego dovoljno da se “ispeglaju” najviše točke opterećenja mreže. Baterije za ovaj sustav bit će proizvedene u novoj Teslinoj tvornici Gigafactory u Nevadi, piše Bug.

Related Posts