Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Tesla Motors će imati novih pola milijuna vozila u 2018. godini

Tesla Motors će imati novih pola milijuna vozila u 2018. godini

by Agencije

Američki proizvođač automobila Tesla Motors objavio je da je u prvom tromjesečju ove godine gotovo udvostručio gubitak u odnosu na godinu ranije te najavio da će u 2018. godini proizvesti 500.000 vozila, dvije godine prije nego se očekivalo.

Proizvođač električnih automobila u prvom je kvartalu tako zabilježio gubitak od 282 milijuna dolara, nasuprot 154 milijuna dolara gubitka u istom razdoblju godine ranije. Prihodi su u navedenom razdoblju uvećani na 1,15 milijardi dolara, s 939,9 milijuna dolara u istom razdoblju lani, pokazalo je poslovno izvješće.

U Tesli naveliko intenziviraju proizvodnju svojih automobila, uključujući najnoviji model X SUV. Proizvodnja modela X uvećana je s 507 u četvrtom kvartalu 2015. godine, na njih 2.659 u prvom kvartalu 2016. godine. Iz tvrtke su potvrdili da će ove godine isporučiti 80.000 do 90.000 električnih vozila.

Izvijestili su također o rastu potražnje za svim modelima, ponajprije modela 3 – prvog tvrtkinog proizvoda za masovno tržište. Isporuke modela 3 na tržišta bi trebala stići 2017. godine, kazali su iz tvrtke, ističući kako su nakon te najave u samo tjedan dana primili 325.000 narudžbi. To bi im u budućnosti moglo donijeti prihode od 14 milijardi dolara.

Sa ciljem podmirenja takve ponude, u Tesli su skratili vremenski rok za ubrzanje proizvodnje za dvije godine. “Peterostruko povećanje proizvodnje u iduće dvije godine bit će izazovno i vjerojatno će zahtijevati dodatni kapital, no to je naš cilj”, poručio je izvršni direktor Elon Musk u pismu ulagačima.

Iz Tesle su najavili da će im kapitalni izdaci, novac utrošen za potrebe rasta kompanije, vjerojatno porasti za 50 posto. Neke su ulagači brinuli Teslini novčani tijekovi. U tvrtki su novac utrošili u povećanje proizvodnih postrojenja. Premda bilježe rast narudžbi, tek moraju početi poslovati s dobiti.

Related Posts