Tesla isporučila više vozila od očekivanog broja, ne zna se dobit

Tesla, američki proizvođač električnih automobila, nakon burnog kvartala napokon je otkrio pozitivne rezultate isporuke svojih automobila, piše CNN.
U trećem su kvartalu ove godine, iz tvrtke Elona Muska, uspješno isporučili 83,500 vozila, stoji u priopćenju kompanije. Od toga, gotovo 27 tisuća bili su luksuzniji Modeli S i X, dok jeftiniji Model 3 čini većinu s malo više od 56 tisuća isporučenih vozila. Prema tim podacima, broj isporučenih Modela 3, veći je za čak 80 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

Tim su rezultatima za nekoliko tisuća premašili procjenu analitičara s Wall Streeta koji su nagađali da bi se moglo raditi o brojci od oko 80 tisuća isporučenih vozila. Inače, prije samo tri mjeseca Tesla se mučila s dostizanjem zadanih proizvodnih planova od 5000 Modela 3 tjedno. Prema izvještaju iz Tesle, u srpnju su taj miljokaz dosegli pa čak i premašili proizvodeći 5300 automobila tjedno. Prema izračunima Bloomberga, Tesla je tako do sada ukupno proizvela gotovo 95 tisuća Modela 3.

Dobre su to vijesti za kompaniju ekscentričnog Muska koji je prošli mjesec iznebuha najavio micanje Tesle s burze preko Twittera. Američki regulator, Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) prošli je tjedan tužila Musk pod optužbom da je zavarao investitore “tvitom” da su sredstva za otkup Tesle osigurana. U subotu je šef Tesle napokon postigao dogovor sa SEC-om pristajući platiti globu od 20 milijuna dolara i napustiti stolicu predsjednika upravnog odbora Tesle. Funkciju direktora kompanije ipak je zadržao.

You may also like