Tesla ima novu predsjednicu odbora direktora

Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u četvrtak da je Robyn Denholm imenovana za predsjednicu odbora direktora, na kojemu je dosad bio osnivač te tvrtke Elon Musk, koji će i dalje biti izvršni direktor.
Musk se nedavno pristao povući s mjesta predsjednika odbora direktora u nagodbi s Američkom komisijom za vrijednosna papire (SEC), koja je zatražila da na tom mjestu bude nezavisna osoba. Prema nagodbi, Musk će ostati izvršni direktor u Tesli, ali u iduće tri godine neće biti predsjednik odbora, a on i Tesla platit će po 20 milijuna dolara kazne. Do nagodbe je došlo nakon što je SEC optužio Muska za prevaru zbog niza lažnih i obmanjujućih tweetova i zatražio da ga se ukloni s čela Tesle.

Musk je, naime, prošloga ljeta putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”. Osnivač Tesle izjavio je i kako investitori podupiru taj plan, da je financiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene. Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim financijerom.

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara. I dok ti sudski postupci još uvijek traju, Musk se u međuvremenu uspio nagoditi sa SEC-om. Nova predsjednica odbora Robyn Denholm je od 2014. godine nezavisna direktorica u odboru Tesle, a od prošle je godine financijska i direktorica za strategiju u australskoj telekomunikacijskoj kompaniji Telstra. S tih mjesta u Telstri odstupit će nakon što joj istekne šestomjesečni mandat.

You may also like