Tesla gradi najveću tvornicu baterija na svijetu

Renewable Energy World
Američki energetski div Pacific Gas & Electric (PG&E) i poznati proizvođač električnih vozila Tesla započeli su gradnju divovskog sustava za baterijsku pohranu energije. Snaga baterije iznosit će 182,5 MW i temelji se na primjeni litij-ionskih elemenata, a gradi se u Moss Landingu na području Okruga Marin, sjeverno od San Francisca u Kaliforniji.

Postrojenje će biti u vlasništvu PG&E-a, dok su za projektiranje, konstrukciju, pogon i održavanje zajednički zaduženi PG&E i Tesla. Kada bude završeno, bit će to najveće takvo veliko postrojenje s litij-ionskim elementima na svijetu. Sastojat će se od 256 Teslinih baterijskih jedinica ‘Megapack’ postavljenih na 33 betonska postolja. Kapacitet jedne takve jedinice iznosi 3 MW h.

Postrojenje će biti uključeno u tržište kojim upravlja operator CAISO i omogućavat će pokrivanje potreba za energijom kada i gdje je to potrebno i pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskog sustava kao što je pogonska pričuva.

To je već drugi takav zajednički projekti PG&E-a i Tesle u Kalifornijii, nakon postrojenja u Browns Valleyju pokraj Sacramenta koje je u pogoj pušteno još u veljači 2017. godine. No, ukupna snaga sustava za baterijsku pohranu energije za koje je PG&E već dodijelio ugovore još u svibnju 2020. godine iznosila je čak 1 GW, a ti bi projekti trebali biti ostvareni do 2023. godine, objavio je američki energetski portal ‘Renewable Energy World’, a prenosi Energetika-net.

You may also like

0 comments