Teške riječi o Kosovu, ali lijepe o gospodarstvu

Nemačka kancelarka Angela Merkel predočila je danas kosovskom premijeru Isi Mustafi da su kompromis u nastavku dijaloga i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtevi koje Kosovo mora da ispuni. “Vreme je da se postigne kompromis”, rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa Mustafom u Berlinu.Ona je dodala da njihovo dalje približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu, donosi Tanjug.

“Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa približavanjem Evropskoj uniji”, poručila je nemačka kancelarka. Kako je prenela prištinska Koha Ditore, Merkelova je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtevi za azil. Mustafa je, kako se navodi, rekao da je na sastanku bilo reči “o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterijuma koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima”.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da od nemačke kancelarke Angele Merkel, prilikom posete Beogradu 8. jula, očekuje teške reči oko Kosova i Metohije i nekih drugih tema, ali i “najlepše moguće reči o srpskim reformama i ekonomiji”.  Premijer je u Teškoj reči tv Pink rekao da je to rezultat činjenice da je Srbija uspela da preokrene gubitnički pristup i mentalitet i da ih zameni racionalnim pristupom i ekonomskim reformama. On je u  na taj način objasnio i svoju poruku iz Rume, gde je otvorena fabrika kinesko-danske kompanije “EverRest production”, a on konstatovao da će takvi projekti biti “Vidovdani naše budućnosti”.

On je rekao da je upravo stoga na Vidovdan i bio u Rumi, jer je time želeo da pokaže da se treba orijentisati na ono što bi trebalo da bude najvaznije za zemlju. “Mislim da je vreme da se bavimo životom, treba da poštujemo tradiciju i prošlost, ali je vreme da se okrenemo radu, da slavimo pobede, a ne samo poraze”, rekao je Vučić.  Premijer je dodao da Srbija takođe uspeva da održi poziciju poštovane i ugledne zemlje.

Premijer Vučić najavio je da će do kraja godine uslediti povećanje plata i penzija.  On je rekao da pod tim misli i na vraćanje smanjenih plata i penzija na nivo pre smanjenja, ali i na povećanje onima kojima nisu bila smanjivana primanja. Vučić je ukazao na dobre rezultate sprovedenih ekonomskih reformi, koje su smanjile budžetski deficit za 100 milijardi dinara u poređenju sa prvih šest meseci prošle godine.  Na osnovu tih rezultata Srbija je, prema njegovim rečima, među najboljima u Evropi, te je to i razlog što imamo poštovanje kod velikog broja zemalja. Rekavši da smatra da nam nije strašno loše, ali ni jako dobro, jer još uvek ima ljudi koji loše žive, Vučić je ukazao da je malo toga poskupelo.  “Mi ćemo pre kraja godine ići na povećanje plata i penzija. Deo je vraćanje, a biće povećajna i onima kojima nismo smanjivali”, precizirao je. On je dodao da se ne plaši našeg rada, već spoljnih okolnosti.

You may also like