Terorizam ne smije pobijediti

Stravični napadi u Parizu najvjerojatnije su djelo islamista. Civilizirani svijet sada napokon treba zajednički plan protiv terora, ističe Bernd Riegert. Francuska je napadnuta. Europa je šokirana. Cilj kukavičkih terorista nisu samo slučajne žrtve u Parizu, to smo svi mi, civilizirani ljudi. Cijelo čovječanstvo, kako je već formulirao američki predsjednik Barack Obama.

Zaprepašteno i s bijesom morali smo gledati kako teroristi koordinirano provode svoju akciju i ubijaju ne birajući ciljeve. Francuska, Europa i svijet sada se moraju udružiti i uzvratiti udarac. Očigledno je da se islamističkim nasilnicima mora svim sredstvima stati na kraj. A ljudi iz pozadine, duhovne vođe bezobzirnih ubojica, bez obzira na to sjede li u Siriji, Iraku ili na nekom trećem mjestu, moraju biti pronađeni i što je moguće prije eliminirani. Takozvana „Islamska država“ nije objavila rat samo Francuskoj, već svim slobodnim ljudima. U ime pravih francuskih vrijednosti – slobode, jednakosti i bratstva – svijet mora ustati protiv terora. Sastanak na vrhu 20 najvećih industrijskih zemalja svijeta koji u nedjelju (15.11.) počinje u Antalyji, dobra je prilika za tako nešto. SAD, Rusija, a možda čak i NATO postrojbe iz Europe, moraju zajednički u Siriji i Iraku suzbiti terorističke bande „Islamske države“ – i to što prije. Poslije napada u Parizu, koji su se zbili u siječnju ove godine, održao se impresivni marš solidarnosti svjetskih političara. Dobara gesta – ali to više nije dovoljno. Beskrupulozne ubojice vjerojatno razumiju samo jezik sile.

Predugo se tolerirala regrutacija potencijalnih atentatora među europskom mladeži. Mora se energično i preventivno djelovati protiv radikalizacije. Ako građani europskih zemalja otputuju u Siriju ili Irak da bi ih tamo obučavali kao džihadiste, mora se u najmanju ruku svim sredstvima spriječiti njihov povratak u Europu. Svi ostali sukobi među državama sada su od drugorazrednog značenja. Naime, to što se dogodilo Francuskoj, može uskoro svakoga zadesiti. Jučer, u petak (13.11.), i u Rusiji je podignuta uzbuna zbog opasnosti od terorizma. Turska je bila cilj terorističkog napada u listopadu, Madrid je to doživio 2004. godine, a London 2005. Izgleda da nitko sa sigurnošću ne zna koliko „spavača“ i terorističkih ćelija u Europi i SAD-u čeka naređenje za napad. O sudbini sirijskog vlastodršca Assada međunarodna zajednica može se brinuti tek kada se slomi zastrašujuća moć „Islamske države“.

Uz izbjegličku krizu u Europi, sada je tu i kriza izazvana terorizmom – a to je opasnost neslućenih razmjera. Europa sada mora pokazati da je sposobna zbiti redove i surađivati. Ugrožena je sigurnost svih građana. Miran život je u opasnosti. Odgovor političkih vođa u Europi, SAD-u i u Rusiji mora glasiti: mi ćemo se obraniti!

You may also like

0 comments