Teroristički napad u Beču imao je islamistički karakter

Bečka sinagoga
 Napad u centru Beča, u kojemu je ubijeno troje prolaznika, izveo je barem jedan islamistički terorist, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Još je jedna žrtva podlegla ozljedama nakon terorističkog napada u Beču, tako da je broj mrtvih porastao na četiri, ne računajući jednog od napadača kojega je ubila policija, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer novinskoj agenciji APA.

Policija je priopćila da je u napadu poginulo troje prolaznika – dvojica muškaraca i žena – a jednog napadača ubila policija. Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine Islamske države, Nehammer je rekao na konferenciji za medije u utorak ujutro. Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Policija je ranije priopćila da je nekoliko osumnjičenih naoružanih automatskim oružjem počeo pucati u Seitenstettengasseu, ulici u središtu Beča, oko 20 sati. Više napadača otvorilo je vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Nehammer je ranije rekao da je najmanje jedan osumnjičeni u bijegu. Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu. Građani bi trebali izbjegavati centar grada, kažu vlasti. “Sada ne možemo isključiti da nema drugih napadača”, rekao je Nehammer.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od kojih sedam teže.

merički predsjednik Donald Trump osudio je u utorak napade u središtu Beča istaknuvši da “napadi zla” moraju prestati, a njegov protukandidat na predsjedničkim izborima, demokrat Joe Biden pozvao je na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju.

You may also like

0 comments