Tepeš prozvao Documentu, Pusić odgovorio

Centar za suočavanje s prošlošću “Documenta” osudila je u ponedjeljak incident na utakmici futsal reprezentacija Hrvatske i Rusije u Beogradu kada su navijači Srbije na tribinama izvjesili ogroman transparent sa slikom četničkog vojvode Momčila Đujića, dok je Zoran Pusić poručio da ti navijači zagovaraju sličnu netrpeljivost kakvu potpredsjednik Sabora i predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš prepoznaje kada je “gleda preko plota”, ali je ne vidi kada mu se događa u “vlastitu dvorištu”.

“Ovom prilikom osuđujemo tu situaciju i sve slične situacije”, kazao je Hini Eugen Jakovčić iz Documente dodavši kako to itekako zagađuje proces pomirenja u Hrvatskoj i Srbiji. Istaknuo je i da je se Documenta i Antifašističke liga, čija je Documenta osnivačica i pokretačica, uvijek referira na sve procese revizionizma bez obzira na koga se odnose.

Tako je, podsjetio je, Documenta prošle godine revizionističkom te moralno i pravno dubioznom iz više razloga ocijenila rehabilitaciju Draže Mihajlovića u Srbiji kada je Viši sud u Beogradu poništio osuđujuću presudu u procesu protiv Draže Mihailovića, koji je bio osuđen za ratni zločin.

Također, naglasio je, Vesna Teršelič iz Documente prilikom predstavljanja Antifašističke lige RH prošle godine u Beogradu upozorila je da se u Hrvatskoj i u Srbiji i u cijeloj Europi “dekonstruira slika o Drugom svjetskom ratu i zamjenjuje se jednom lažnom, u kojoj u središtu nisu više oni koji su bili u narodnooslobodilačkom otporu, nego se iznenadno tu u središtu nalaze ljudi kao Draža Mihajlović ili Nedić koji se rehabilitiraju”.

Osim toga, u studenom 2014. Documenta je upozorila i na tadašnju odluku Sudskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ), kojom je Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga pustilo na privremenu slobodu, i to upravo uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić je poručio kako se Tepeš zgraža nad ponašanjem navijača i huligana u Beogradu dok istovremeno ne vidi što mu se događa u “vlastitu dvorištu” i sramotnim demonstracijama koje su se pretvorile u nasilje i najgoru šovinističku paradu usred Zagreba.

Pusić smatra da se kod navijača i huligana u Beogradu vidi isti mentalni sklop kao i kod onih navijača koji u Zagrebu viču “Za dom spremni”. “To je potpuno isti mentalni sklop navijača, samo je predznak drugačiji. Zagovaraju vrlo sličnu vrstu netrpeljivosti kakvu Tepeš prepoznaje kada je gleda preko plota, ali je ne vidi kada mu se događa u vlastitu dvorištu”, kazao je Pusić.

Ivan Tepeš upitao je u ponedjeljak hoće li Milorad Pupovac i njegove “Novosti” osuditi incident na utakmici futsal reprezentacija Hrvatske i Rusije u beogradskoj Areni kada su navijači Srbije na tribinama izvjesili ogroman transparent sa slikom četničkog vojvode Momčila Đujića. “Zanima me hoće li o ovome svoj komentar imati i uputiti osudu Milorad Pupovac i njegove “Novosti”. On inače voli reagirati na političke poruke na sportskim događajima… ili ćemo opet svjedočiti dvostrukim mjerilima jer ovo sigurno neće okarakterizirati kao fašizaciju Srbije, a gledatelje filofašistima i filonacistima”, napisao je Tepeš na svom facebook profilu.

Također, zanima ga i reakcija Zorana Pusića, Documente, SDP-a, HNS-a, Saveza antifašističkih boraca te “svih onih koji bi u slučaju slova “U” sazivali izvanredne konferencije za medije i maltretirali hvatski narod kojekakvim lovom na vještice i fašiste”. Milorad Pupovac nije bio dostupan za izjavu.

You may also like

0 comments