Home Hrvatska Tepeš: Po čemu je Mesić antifašist?

Tepeš: Po čemu je Mesić antifašist?

by Energypress.net

Gost Novog dana bio je potpredsjednik Sabora i predsjednik stranke HSP AS Ivan Tepeš.

Očekujete li da će danas biti kvoruma u Saboru? Očekujem, mora biti. Ne mogu reći da će sigurno biti, ali će sigurno biti. Nema mjesta zezanju.

Na predsjedništvu HDZ-a se razgovaralo o discipliniranju zastupnika za nedoalske u Sabor. Jeste li za to da se uvede i kažnjavanje? Ja moram biti iskren i reći da ne mogu shvatiti da nama trebaju bilo kakve mjere. Ja sam među mlađim zastupnicima pa shvaćam ozbiljno svoj posao. Kao što imamo posao i primamo plaće, meni ne trebaju sankcije da bih radio svoj posao. Mi nismo tamo da zarađujemo plaće nego jer smo se kandidirali i da s programom doprinesemo boljitku građana. Smatram da je to sve nepotrebno, ali očito zastupnici moraju osjetiti po džepu da bi shvatili da moraju to izvršavati, ali ponavljam meni je to nepojmljivo.

Vidite li to kao financijsku mjeru kažnjavanja? Ne znam što će kolege iz HDZ-a predložiti. O tome se treba razgovarati. Meni je nepojmljivo da se ne dolazi tamo gdje ti je posao, ali treba vidjeti mehanizam ako netko to ne izvršava, da li ići u izmjenu poslovnika. Tu bi trebalo postići konsenzus. Da se disciplina mora poštovati, to je činjenica.

Sljedeći tjedan neće biti sjednice Sabora zbog blagdana. Ja moram reć za sebe da ja neću imati slobodne dane jer imam niz obaveza sljedeći tjedan. Tako da će za mene samo blagdan biti neradan. Za ostale ne znam što će raditi. Morate pitati predsjednika Sabora zašto neće biti sjednice Sabora. Morate ga pitati da obrazloži odluku, ali koliko znam zastupnici tada neće imati neradne dane.

Kako ste zadovoljni s brzinom provođenja mjera i pokretanja reformi? Ja sam već nekoliko puta rekao da nisam zadovoljan brzinom. Građani su s pravom nestrpljivi. Svi percipiraju ovo stanje od trenutka izbora. To što je postpregovarački perod bio dug – nismo na to navikli. Dakle dosta je komplicirano. Novost je suradnja Dmoljubne koalicije i Mosta, ali ja vjerujem da će se brzo vidjeti rezultati.

Nije nikad viđena formacija poput Mosta na politčkoj sceni. Je li i to nešto što usporava rad? često unutar samog Mosta zastupnici imaju različita mišljenja o istim pitanjima. Ta različita mišljenja… Možda je to taktika Mosta, a možda nije – ja ne znam jer ne sudjelujem unutar stranke. Meni osobno ne smeta da imamo različita mišljenja. To je možda nešto novo, ali je bitno da kada se donose zakoni da je to onda to i da takvi zakoni prolaze u Saboru i da imamo kvorum. Oni su možda tako i odlučili da svatko može izreći svoj osobni stav.

Kako vidite da će utjecati na jedinstvo vlasti afera Konzultatntica? Hoće li Karamarka to kompromitirati kao politčara i osobu? To se vidi na izborima. Fascinantno mi je da je Karamarko najnepopularniji političar, a s njim na čelu pobjeđujemo cijelo vrijeme. To uvijek najbolje pokažu birači. Što se tiče slučaja to je na Povjerenstvu. Zasad koliko vidim trentuno nema nikakvog poslovnog odnosa supruge Tomislava Karamarka i Petrovića. Ja o tome imam i neka svoja mišljenja, ali dok Povjerenstvo o tome odlučuje ne bi bilo dobro da radimo pritisak. Ne vidim da se dogodilo nešto protuzakonito. I Božo Petrov je rekao da se o tome odnosu INA- e i MOL-a nije razgovaralo. Zasad ne vidim da tu ima bilo kakav problem.

Stjepan Mesić je jučer imao press konferenciju na kojoj je sarkastično prozvao vas i Petrova. Kako se kaže, ozbiljna ste televizija pa nemam namjeru komentirati viceve. Ono što je on rekao i izmišljanje da smo mi protiv antifašizma govori osoba za koju znamo što je pjevao. Troškovnik tog ureda smo dobili, a mi smo naveli da s obzirom na 63 putovanja bismo morali znati koja je točno uloga tih putovanja. Nikada nismo dobili adekvatan, zapravo nikakav odgovor. Uputili smo naš prijedlog izmjene dopune zakona za vrijeme prošle vlade, ali nikad nije došao u proceduru. Sad su to kolege iz Mosta to uputile u proceduru. Mesić je to u svom stilu na takav način prezentirao. Ne bih puno komentirao njegov stil, ali naravno da to ne stoji. Svi znamo što je on pjevao i ja ne vidim po čemu je on antifašist i kako se to mjeri. Mesić je posumnjao u ustavnost tog ukidanja ureda. Mora biti onako kako mora biti. Ako pravo poznaje žalbe, to je tako.

Imate li saznanja što se događa s Vijećem za elektroničke medije? Mirjana Rakić je dala ostavku u ožujku, ali je rekla da nije dobila nikakav odgovor. Ja koliko znam o tome, stvar je u proceduri. Vlada će dati svoje mišljenje koje će ići na saborski odbor i sjednicu. Ovaj zadnji njihov pravorijek vezano za tekst jednog portala o svetom Leopoldu Mandiću i vjernicima je upravo ono što sam ja tada komunicirao kada je bio prosvjed. Ako vidite moje izjave tog dana vidjet ćete da govorim o dvostrukim mjerilima. Ako je trebalo zabraniti rad Z1, što sam ja bio protiv, tako je trebalo na isti način vidjeti kako je taj portal napisao to što je napisao. Nit’ je trebalo zabranit jedno nit’ drugo ako govorimo o slobodi mišljenja. Ako se išlo zabranjivati trebalo se koristiti iste metode. To je na prosvjedu bio moj stav, ali to je na kraju otišlo u drugom pravcu zbog politikantstva. Ne smijemo dopustiti da se pod krinkom satire vrieđa, himna, sveci, oba su pala… Mislim da to nije dobro i da treba stati s podjelama i da moramo komunicirati bolje, okrenuti se gospodarstvu.

Je li Rakić trebala dati otkaz? Ne ulazim u to. Ja samo komentiram neke odluke i način rada. To je to što mogu reći o tome. Ne ulazim u to treba li dati ostavku ili ne. Nije dobro da postoje dvostruka mjerila i da ih koriste državne institucije. Bez obzira bilo to s ideološke strane, meni prihvatljivo ili ne. Mora postojati nulta stopa tolerancije ispod čega ništa ne toleriramo bez obzira jesmo li crni, crveni, ljubičasti….

Bilo je puno ideoloških prepucavanja u zadnje vrijeme.  Rad medija razumijem. Svatko se bori za svoj dio kolača. Mediji traže ekskluzivitet i naslovi privlače klikove. Smatram da smo svi dogovorni i u politici i mediji da klimu poboljšamo. Možemo se dijeliti oko nekih pitanja, ali da se ne dijelimo oko ovih stvari jer neke su obitelji gubile sve najmilije pod jednim ili drugim sistemom. Idemo sve to osuditi i to je neki put kako graditi 2017. i 2018. Mladi odlaze i o tome moramo razgovarati i to spriječiti. Imamo odgovornost da gradimo takvu sliku. Svatko radi svoj posao. Mislim da bi trebali svi korektno se odnositi prema onima koji su na drugoj strani. Meni ne smeta da se mediji izjasne i politički – društvo je pluralno.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić komentirao je Karmamarkove izjave kazavši da se Hrvatska ne treba miješati u unutarnja pitanja Srbije. Naravno, Vučić miješa kruške i jabuke. On se pita zašto se mi miješamo u njihova unutarnja pitanja, a ne shvaća da njegovo dolazak ’95 na teritorij s arkanovcima se ne može percipirati kao unutarnje pitanje. Nisu u nutarnja pitanja jer se događalo na teritoriju Hrvatske i o tome moramo govoriti, a Bleiburg s tim nema nikakve veze. Vučić nema bolji argument pa počinje tako neki lov na vještice.

Hoće li Hrvatska do daljnjeg blokirati Srbiji poglavlje 23? Po mojoj procjeni to mora ostati. Moraju biti neki uvjeti ispunjeni i moramo riješiti rane i otvorena pitanja. Puno je tih stvari kao što su minske krate, pitanja nestalih, kulturnog blaga… Mislim da se to moglo riješiti i bez povezanosti s ulaskom Srbije u EU i da je tu Srbija trebala biti jasnija. Nije logično da agresor ima ingerenciju nad državom nad kojom je izvršio agresiju. Mislim da je to dobro za odnose, da se zaliječe rane iz rata i što prije Srbija to shvati, postat će država koja može biti članica EU.  Prosvjedi ‘za’ i ‘protiv’ abortusa održat će se ovog vikenda.

Pokrećete li vi ukidanje zakona o životnom partnerstvu? Mi nismo tražili ukidanje nego je kolega Balić rekao da želi vidjeti odluku Ustavnog suda. Nismo rekli ništa više od toga. Ja sam rekao da čekamo odluku Ustavnog suda i to je to, rekao je za N1.

Related Posts