Tenzije u Iranu podigle cijene nafte

Rouhani proglasio trijumf
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 61 dolara zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku povezanih s Iranom, koje su zasjenile rast zaliha u SAD-u i splasnula očekivanja američko-kineskog trgovinskog dogovora.

Američki nosač zrakoplova Abraham Lincoln prošao je u utorak Hormuškim tjesnacem, ključnim plovnim putem za globalnu trgovinu naftom, nakon višednevnih prosvjeda u Iranu zbog podizanja cijene goriva. Iranske vođe tvrde da su prosvjede potaknuli njihovi neprijatelji u inozemstvu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani u srijedu je proglasio pobjedu nad prosvjednicima, optuživši strane sile za izazivanje prosvjeda zbog cijena goriva, dok je iranski dužnosnik odbacio “spekulativne” navode o preko 100 mrtvih prosvjednika.

Napetosti u Perzijskom zaljevu buknule su ovoga ljeta nakon napada na naftne tankere, uključujući i onaj u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata.   Tržišta je posebno uznemirio veliki napad na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koja su nakratko paralizirala proizvodnju vodećeg izvoznika nafte u svijetu.

Značajniji rast cijena zakočio je rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za šest milijuna barela, prema jučer objavljenom izvješću Američkog instituta za naftu (API).

Američka potražnja za naftom usporila je tijekom dugotrajnog trgovinskog rata s Kinom. Nade u okončanje spora kroz potpisivanje „prve faze“ sporazuma splasnule su zbog neslaganja dvije strane oko ukidanja carina. Kina je u srijedu kritizirala i zakon koji je usvojio američki Senat a cilja na zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu u kontekstu suzbijanja prosvjednog pokreta.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 62,51 dolar, što znači da je pala 93 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments