Telefonska sjednica Vlade o haubicama i HžCargo

Predsjednik Vlade Zoran Milanović komentirajući u petak započeti štrajk prosvjetara, izjavio je kako je “molio da se to ne radi jer je besmisleno”, te da je ova vrsta pokušaja ucjene komična. U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama u petak ujutro počeo je štrajk kojega su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirali tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

Neki su navikli tako funkcionirati sa Sanaderom i Jadrankom Kosor, sa mnom ne ide, rekao je Milanović nakon obilaska novog dječjeg vrtića u Omišlju na Krku, odgovarajući na pitanja o štrajku i funkcioniranju države. Naveo je da je u početku pregovaranja sa sindikatima obrazovanja i znanosti za pregovarače postavio vrlo umjerene ljude, poput Miranda Mrsića i Nevena Mimicu, a ne, kako je rekao “galamdžije poput Šukera i sličnih”.

No, dodao je, funkcioniralo je, pa nije, u jako teškoj ekonomskoj situaciji koja je sada bolja. Prihvaćam da treba razgovarati, ali nakon izbora i drago mi je da me vide kao budućeg premijera, jer svo ovo ponašanje ukazuje na to da računaju sa mnom za stalno. Sad ne možemo razgovarati jer nemamo instrumenata, ali nakon izbora sjedamo za stol i utvrdit ćemo što se može, pod uvjetom da Hrvatska nastavi rasti, izjavio je Milanović.

Za učitelje i nastavnike će biti razumijevanja i vremena, ali ova vrsta pokušaja ucjene je komična, a najviše stradaju roditelji, dodao je.Ocijenio je da će štrajk prosvjetara revoltirati građane jer je potpuno promašen. Ja i da hoću ne mogu ništa, djeca neka dođu u školu, poručio je Milanović.

Vlada je u četvrtak odobrila Ministarstvu obrane (MORH)  sredstva iz državnog proračuna u 2016. i 2017. godini za potrebe modifikacije i prilagodbe nedavno nabavljenih samohodnih haubica PzH2000 u ukupnom iznosu od 141.339.393 kune. Haubice PzH2000 kalibra 155 milimetara predstavljene su prvi puta hrvatskoj javnosti uoči vojne parade u kolovozu u Zagrebu, povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”, a prema ocjenama stručnjaka pripadaju najmodernijim topničkim oružjima današnjice. Riječ je o haubicama koje su postale višak u njemačkoj vojsci zbog reorganizacije i smanjenja broja topničkih postrojbi.

Nakon sudjelovanja u mimohodu dvije haubice su odmah vraćene u Njemačku kako bi se u njih ugradili svi potrebni sustavi, kompatibilni s NATO standardima. Haubice su nabavljene bez sustava upravljanja vatrom, a nužne su i ostale nadogradnje kako bi u potpunosti mogle ostvariti svoje sposobnosti, među kojima je gađanje ciljeva posebnim streljivom na udaljenosti od 80 kilometara. Sporazum o nabavi 12 operativnih haubica PzH 2000 za Oružane snage RH potpisan je lani 5. prosinca. MORH je tada istaknuo kako će se time zadovoljiti potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem s mogućnošću pružanja indirektne vatrene potpore i uporabe precizno vođenog streljiva.

Njihov domet ovisi o streljivu – s klasičnim streljivom bez plinskog generatora i raketnog pogona on iznosi 30 kilometara, s plinskim generatorom i raketnim pogonom do 40 kilometara, a u međuvremenu su razvijeni i projektili koji imaju karakteristike raketnog projektila pa se s njima ostvaruju dometi do 80 kilometara. Planira se da će tijekom ove godine Oružanim snagama RH biti isporučeno šest  haubica PzH 2000, a preostalih šest do kraja 2016. godine.

Hrvatska je Vlada u petak na telefonskoj sjednici odlučila dokapitalizirati HŽ Cargo za 168,16 milijuna kuna unosom nekretnine u državnom vlasništvu u temeljni kapital te tvrtke, a odlučila je i da se 50 posto državnih dionica (serije A) vukovarskog Borova ponudi na prodaju radnicima te tvrtke pod povoljnijim uvjetima, priopćeno je iz Vlade. Prema odluci Vlade, u temeljni kapital HŽ Carga u kapital će se unijeti nekretnina ranžirni kolodvor u katastarskoj općini Zaprudski Otok, a u svrhu realizacije planova poslovanja.

Temeljni će se kapital povećati u visini procijenjene tržišne vrijednosti te nekretnine, a ovlašteni je sudski vještak procijenio da je ta vrijednost 168,16 milijuna kuna. Vladinom odlukom je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović ovlašten s upravom HŽ Carga potpisati ugovor o unosu te nekretnine u temeljni kapital tvrtke.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o načinu raspolaganja dionicama Borova u vlasništvu države. Tom je odlukom dana suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju (CEI) da zaposlenima i ranije zaposlenima u Borovu d.d. i njegovim pravnim prednicima ponudi na prodaju 50 posto dionica serije A u vlasništvu Republike Hrvatske, što iznosi 1.118.747 dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti dionice 140 kuna, ukupne nominalne vrijednosti dionica 156,6 milijuna kuna.

Dionice će se, kako se navodi, ponuditi radnicima uz popust na navedenu nominalnu vrijednost dionice, na obročnu otplatu i druge uvjete propisane zakonom temeljem kojeg je donijeto Rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju o privatizaciji društva Borovo od 24. rujna 2003. godine.

You may also like