Teksak gubi na padu cijena nafte

Pad cijena nafte dobra je vijest za milione vozača, ali ne i za proizvođače nafte. U saveznoj američkoj državi Teksas, naftna industrija zapošljava blizu dva miliona ljudi i stvara gotovo 300 milijardi dolara godišnje. U pojedinim zajednicama radnici su zabrinuti za svoja radna mjesta.

Deer Park slovi za rodno mjesto Teksasa, prigodan opis grada u zemlji koja se izgradila na naftnim poljima. Rafinerije, hemijska postrojenja i visoki dimnjaci i danas dominiraju panoramom kaže Al Jazeerin novinar Andy Gallacher koji se javio iz ovog grada.

„Čak i oni građani koji nisu direktno zaposleni u naftnoj industriji zavise od nje na tako mnogo načina. Čitava zajednica zavisi od tih radnika i njihovih plata, koje zavise od cijena nafte, čiji je pad na svjetskom tržištu zabrinuo mnoge“, ističe on.

Ovo je mjesto gdje radnici poput inženjera, tehničara i higijeničara, dolaze po kratkoročne ugovore o radu, ali situacija se mijenja. Prvi put u nekoliko desetljeća radnici se odbijaju.

„Dolje niz cestu smještene su rafinerije čiji radnici ne znaju da li će i sutra imati svoje radno mjesto“, kaže radnik Leo Castillo.

You may also like