Tehnološki sektor srušio svjetske burze

 Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u pet mjeseci, skliznuvši s rekordnih razina, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Applea.
Dow Jones oslabio je 0,67 posto, na 26.439 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,67 posto, na 2.853 boda, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 7.466 bodova.

Pad tih indeksa s rekordnih razina posljedica je, među ostalim, pada cijene dionice Applea za više od 2 posto, nakon vijesti da će taj tehnološki div prepoloviti proizvodnju njegovog iPhone X modela pametnog telefona.

To bi moglo značiti da prodaja tog modela ne ide tako dobro kao što se očekivalo, pa možda ni kvartalni poslovni rezultati Applea, koji će biti objavljeni u četvrtak, neće biti tako dobri kao što su analitičari procjenjivali.

“Tržište je reagiralo na pitanje kakvi će biti poslovni rezultati Applea i kakve će biti daljnje procjene u vezi prodaje iPhone X modela”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Pad Applea utjecao je na cijeli tehnološki sektor, koji je oslabio 0,9 posto, pa je jučer bio najveći gubitnik među svih 11 sektora S&P indeksa.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se ovoga tjedna održava sjednica čelnika američke središnje banke, koji bi mogli signalizirati daljnje povećanje kamatnih stopa u ožujku.

Uz to, krajem tjedna bit će objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Nastavlja se i sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća, a najviše će u fokusu biti rezultati tehnoloških divova Alphabeta, Amazon.coma i Facebooka, s obzirom da je tehnološki sektor lani zabilježio najveći rast na Wall Streetu.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih oko 80 posto prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

“Svjedočili smo dugom i snažnom usponu tržišta dionica, a sada se pojavila neka nesigurnost. No, to bi se moglo okrenuti nakon nekoliko dobrih dana”, kaže Bucky Hellwig.

Na kraju 2017. godine četiri hrvatska obvezna mirovinska fonda (OMF) imala su ukupno 1,84 milijuna članova, što je oko 60 tisuća više nego krajem 2016., dok je imovina fondova dosegnula gotovo 92 milijarde kuna, pokazuju podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Pritom je najveći broj osiguranika imao AZ OMF, 643,3 tisuća, potom Raiffeisen OMF, 556,4 tisuće, a slijede PBZ/CO, 341 tisuću te Erste Plavi, 303,5 tisuća.

U odnosu na studeni lani, broj osiguranika u prosincu je porastao za gotovo 7.000.

U prosincu lani na račune članova četiri obvezna mirovinska fonda bilo je uplaćeno ukupno 495,1 milijun kuna neto mirovinskih doprinosa, što je za 5,97 posto ili oko 27,9 milijuna kuna više nego u prosincu godinu ranije.

Podaci za cijelu 2017. govore o gotovo 5,7 milijardi kuna uplaćenih doprinosa, što je za 6 posto ili 325 milijuna kuna više u odnosu na 2016.

Ukupno je od početka djelovanja obveznih mirovinskih fondova, u posljednjih 15-tak godina, na račune uplaćeno nešto više od 67 milijardi kuna neto doprinosa.

Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova na kraju 2017. godine dosegnula je 91,9 milijardi kuna i bila je 9 posto odnosno za 7,75 milijardu kuna viša nego godinu dana ranije.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,12 posto, na 13.324 boda, a pariški CAC 0,14 posto, na 5.521 bod. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,08 posto, na 7.671 bod.  Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica skliznule s rekordnih razina, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao nakon što je danima bio pod pritiskom.

You may also like

0 comments