Home Energetika Tehnološki sektor predvodio rast svjetskih burzi

Tehnološki sektor predvodio rast svjetskih burzi

by Energypress.net

U fokusu burzi izbori i posljedice izbora

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući rastu tehnološkog sektora, dok su europske ulagače ohrabrili rezultati općih izbora u Francuskoj prema kojima krajnja desnica ne bi trebala dobiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijene za 27 posto, bila dionica Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih vozila objavio da je u drugom tromjesečju zabilježio pad broja isporuka za oko 5 posto, manje nego što se na tržištu očekivalo.

Ulagače su ohrabrili i novi podaci o zapošljavanju u SAD-u koji ukazuju na usporavanje rasta tržišta rada, što bi moglo dovesti do smanjenja pritiska na rast plaća i potrošnje.

A to bi, pak, moglo dovesti do slabljenja inflacijskih pritisaka, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamata. Zahvaljujući tome, ojačale su špekulacije o tome da će Fed smanjiti kamatne stope već u rujnu.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Osim rekorda na Wall Streetu, ulagače su ohrabrili rezultati prvog kruga općih izbora u Francuskoj. Doduše, stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen dobila je relativnu većinu na izborima, no s manjom prednošću nego što su ankete predviđale.

Uoči drugog kruga izbora u nedjelju, Institut Ipsos predviđa da će RN Le Pen i njezini saveznici osigurati 175 do 205 mjesta u parlamentu – manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu.

Ulagači su prošloga tjedna pratili i opće izbore u Britaniji. Laburisti lijevog centra osvojili su uvjerljivu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci nakon 14 godina odlaze s vlasti jer su zabilježili jedan od najslabijih izbornih rezultata u povijesti stranke.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon prošlotjednog pada.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale dok ulagači čekaju nova makroekonomska izvješća iz najvećih svjetskih gospodarstava, koja bi mogla usmjeriti tržišta.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošloga tjedna porasle oko 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,13 posto, na 86,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,26 posto, na 82,95 dolara.

Related Posts