Tehnološki sektor potaknuo burze

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, a ponajviše u bankarskom sektoru jer se očekuje da će Fed uskoro povećati kamatne stope.

Dow Jones skočio je 1,22 posto, na 17.706 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 posto, na 2.076 bodova, a Nasdaq indeks 2,0 posto, na 4.861 bod. U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 1,4 posto, u bankarskom sektoru, što se zahvaljuje očekivanjima da će američka središnja banka uskoro povećati ključne kamatne stope, a to financijskom sektoru ide u prilog.

Dužnosnici Feda posljednjih dana signaliziraju da je povećanje kamata moguće već u lipnju ili srpnju, što je držalo ulagače na oprezu, s obzirom da su rekordno niske kamate još od financijske krize 2008. godine cijelo vrijeme podržavale rast cijena dionica. Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u prosincu prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištu i dovelo do pada cijena dionica.

Međutim, analitičari kažu da su se ulagači pomirili s mogućnošću povećanja kamata i da vjeruju da će ono biti samo postupno. “Tržište počinje prihvaćati ideju da je povećanje kamata izglednije i da to samo po sebi ne mora biti loše”, kaže Bill Merz, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Osim bankarskog sektora, snažan rast cijena dionica zabilježen je u tehnološkom sektoru, pri čemu se među najvećim dobitnicama našla dionica Microsofta, sa skokom cijene za 3,1 posto.

Ulagače su ohrabrili i podaci o snažnom rastu prodaje kuća, na najvišu razinu u osam godina, pri čemu su cijene dosegnule rekordne razine, što je još jedan pokazatelj oporavka američkog gospodarstva nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju.

Pozitivno je na tržište utjecao i rast cijena nafte, nakon podataka o snažnijem nego što se očekivalo smanjenju zaliha nafte u SAD-u prošloga tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 posto, na 6.219 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,18 posto, na 10.057 bodova, a pariški CAC 2,46 posto, na 4.431 bod.

You may also like