Tehnološki sektor potakao svjetske burze

U fokusu Trumpov povratak u Bijelu kućure
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora u SAD-u, a najviše su skočile cijene u tehnološkom sektoru.

Nakon ovog skoka, S&P 500 indeks udaljen je od svoje rekordne razine, dosegnute 2. rujna, samo oko 1 posto, pa je gotovo sasvim nadoknadio 9-postotni gubitak u rujnu.  To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova. S&P 500 indeks informatičkih tehnologija porastao je u prosjeku 2,7 posto.

Pritom je cijena Applea skočila 6,4 posto uoči predstavljanja novog modela iPhonea, dok je dionica Amazon.coma poskupila 4,8, Alphabeta 3,6, a Microsofta 2,6 posto.

Ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a najviše se očekuje upravo od tehnološkog sektora, kojemu koronakriza nije osjetnije naštetila, a na neke je kompanije utjecala čak i pozitivno. No, ukupni rezultati vjerojatno neće biti impresivni. U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres prihvatiti barem neke poticajne mjere za pomoć gospodarstvu, s obzirom da se Bijela kuća i demokrati u Zastupničkom domu ne uspijevaju dogovoriti oko cjelovitog paketa poticaja.

Predsjednik Donald Trump vratio se u predizbornu kampanju skupom na Floridi, prvim nakon što je objavljeno da je obolio od COVID-19, te se na otvorenom pojavio ne noseći zaštitnu masku i hvaleći svoje poteze u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Mnogi ulagači smatraju da bi Biden mogao povećati poreze, pa se mjesecima vjerovalo da je Donald Trump, koji je smanjio poreze, bolji izbor za tržište dionica. No, kako rastu očekivanja da će Biden pobijediti, investitori ukazuju na potencijalne koristi od njegove vlasti, kao što su povećana ulaganja u infrastrukturu i manje nesigurnosti zbog trgovinskih sukoba.

Nakon višednevnog rasta, na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak blago pale jer su kineska tržišta izgubila na zamahu, pa ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji snažni rast Wall Streeta. Na burzama se jutros trguje oprezno jer su cijene dionica snažno rasle danima, pa su ulagači odlučili predahnuti.Stoga ih nisu potaknuli ni bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva. Jutros je objavljeno da je u rujnu kineski izvoz porastao 9,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na jačanje inozemne potražnje. Na jačanje domaće potražnje ukazuje, pak, rast uvoza za čak 13,2 posto na godišnjoj razini, nakon pada u kolovozu. Ti podaci pokazuju da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno oporavlja od koronakrize.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno, a cijene su dionica blago pale nakon tri dana rasta, potaknutog nadom ulagača u dodatne poticajne mjere u američkom gospodarstvu. Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer zasad nema značajnijih korporativnih objava, pa bi Crobex indeksi mogli i dalje stagnirati.
A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, jutros stabilne, nakon što su jučer pale. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,05 posto, na 41,70 dolara, dok se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 39,40 dolara.

You may also like

0 comments