Tehnološki sektor oštro spustio svjetske burze

Strah zbog inflacije zbog poticaja

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.

Cijene dionica Applea, Amazon.coma, Microsofta, Alphabeta, Facebooka i Netflixa pale su između 1,2 i 3,6 posto.

Taj je sektor prošle godine, zahvaljujući zatvaranju gospodarstava i radu od kuće, predvodio na tržištu po rastu, no u posljednje se vrijeme ulagači, zabrinuti zbog visokih cijena, povlače iz tog sektora.

S druge strane, zbog strahovanja da će golemi fiskalni i monetarni poticaji potaknuti jačanje inflacije, posljednjih tjedana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.

Jučer su prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, stoga su sada prinosi na trezorska izdanja veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.

Unatoč jučerašnjem padu, burzovni su indeksi na putu dobitaka u veljači jer su u prvom dijelu mjeseca snažno porasli.

No, pritom su cijene dionica u tehnološkom i drugim sektorima koji su lani predvodili po rastu gotovo nepromijenjene na mjesečnoj razini.

S druge strane, snažno su, u prosjeku oko 7 posto, porasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Optimizam u vezi novog paketa fiskalnih poticaja vrijednog oko 1.900 milijardi dolara i ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 potaknuli su polovicom veljače burzovne indekse na rekordne razine. No, od tada na tržištu vlada oprez.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, pa tako prate klizanje Wall Streeta jer ulagače zabrinjava rast prinosa na državne obveznice. U fokusu investitora u petak na Zagrebačkoj burzi bit će financijska izvješća kompanija, kao i podatak o BDP-u za zadnje lanjsko tromjesečje, a to će odrediti smjer kretanja Crobex indeksa, koji su na putu tjednih gubitaka od oko pola posto.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica zaronile na najniže razine u mjesec dana jer je ulagače uznemirio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u godinu dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 2,4 posto, pa je izgubio sve jučerašnje dobitke i zaronio na najnižu razinu u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 1,8 i 3,3 posto.

Azijske ulagače uznemirio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones skliznuo je 1,75 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,45, a Nasdaq indeks 3,5 posto.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Cijena barela na američkom tržištu skliznula je 0,6 posto, na 63,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 66,60 dolara.

You may also like

0 comments