Tehnološki sektor i dalje u padu, burze pod pritiskom

Slabi pokazatelji tržišta rada
 Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 pao drugi dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica daljnje korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, ali i slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim gubitnicima ponovno je bio tehnološki sektor, s padom od 0,8 posto. Pritom je cijena dionice Amazon.coma skliznula 2,3, a Applea 1,6 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, indeksi su posljednjih mjeseci nadoknadili sve gubitke od ožujka, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize. No, u posljednja dva tjedna na snazi je korekcija cijena u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, od početka rujna pao više od 10 posto ispod svoje rekordne razine, zaronivši u područje korekcije.

Ulagače zabrinjava i spori oporavak američkog tržišta rada. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao, no broj Amerikanaca bez posla i dalje je vrlo visok. Visoka nezaposlenost znači i manju potrošnju, a kako je osobna potrošnja glavni pokretač američkog gospodarstva, oporavak od koronakrize mogao bi biti dulji nego što su se ulagači nadali. U srijedu je američka središnja banka poručila da će još dulje vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskim razinama, blizu nule. Najave popustljive monetarne politike obično pozitivno utječu na tržišta dionica, no ovoga puta to nije bio slučaj.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.049 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,36 posto, na 13.208 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 5.039 bodova. Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize. Oprez na tržištima posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, što je ponajviše bila posljedica daljnjeg pritiska na tehnološki sektor.

Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi potaknule ulagače, a o današnjoj izvedbi Crobex indeksa ovisi hoće li tjedan završiti na dobitku ili gubitku.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, nakon dva dana rasta, dok je zbog nesigurnosti na tržištima ojačala japanska valuta, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,2 posto, na 43,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 41,04 dolara.

You may also like

0 comments