Tehnološke kompanije rastu, industrija opada

Stanje na burzama

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 porastao, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo podataka iz kineskog gospodarstva.

Tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Usporavanje oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize posljedica je, kažu analitičari, poremećaja u nabavnim lancima i na tržištu nekretnina, kao i nedostatka struje, što je usporilo proizvodnju.

Ipak, Wall Street se u drugom dijelu trgovanja oporavio jer se ulagači nadaju da će kineske vlasti uvesti nove poticajne mjere.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 29,4 posto.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Početak tjedna donio je nove podatke o obujmu industrijske proizvodnje u SAD-u u rujnu koji su pali za 1,3% u odnosu na prethodni mjesec što je daleko od tržišnih očekivanja rasta od 0,4%. Prekidi u industrijskoj proizvodnji uzrokovani uraganom Ida uvelike su utjecali na nazadovanje industrijske proizvodnje u rujnu u Americi, točnije pad od 0,6 postotnih bodova izravna je posljedica uragana Ida.

Posljedice uragana Ida osjetile su se ponajviše na smanjenju proizvodnje energenata i kemikalija. Osim elementarnih neprilika koje možemo smatrati privremenim, zaostaci u industrijskoj proizvodnji pod utjecajem su i problema u globalnim opskrbnim lancima što sve skupa dovodi do većih cijena gotovih proizvoda. Jedan od glavnih generatora pada industrijske proizvodnje u rujnu je pad proizvodnje motornih vozila i dijelova za 7,2% uslijed nedostatka poluvodiča. Na godišnjoj razini ukupna industrijska proizvodnja porasla je 4,3 % u trećem tromjesečju.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno jer se ulagači plaše da će središnje banke zbog jačanja inflacijskih pritisaka početi povećavati kamate prije nego što se očekivalo. Na Zagrebačkoj burzi se u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, dok se čeka početak sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg pada.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a najviše, kao i jučer na Wall Streetu, u tehnološkom sektoru, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala jer su, nakon slabih pokazatelja iz američke industrije, splasnula očekivanja da će Fed normalizirati monetarnu politiku prije drugih velikih središnjih banaka u svijetu.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg znatnog pada. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,05 posto, 84,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,10 posto, na 82,55 dolara.

You may also like

0 comments