Tehnološke dionice u porastu zbog mogućih poticaja

Koronakriza
Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Cijeli tehnološki sektor podržavaju nedavno objavljeni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Netflixa. Ulagači se nadaju da će i ostale tehnološke kompanije zabilježiti snažan rast prihoda, zahvaljujući tome što ljudi rade od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će vlada novog predsjednika SAD-a Joe Bidena uskoro donijeti novi paket poticajnih gospodarskih mjera vrijedan 1.900 milijardi dolara. Ulagači se, naime, nadaju da će Kongres podržati taj paket mjera jer sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu. Od kada je na predsjedničkim izborima u studenom pobijedio Joe Biden, Dow Jones indeks skočio je oko 13 posto jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, ubrzanju oporavka gospodarstva i ubrzanju procesa cijepljenje protiv covida-19.

A da su poticaji gospodarstvu potrebni, pokazuju jučer objavljeni podaci prema kojima je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao ispod 900.000, no i dalje je vrlo visok zbog pandemije. Stoga se ulagači plaše da će i u siječnju, kao u prosincu, broj zaposlenih u SAD-u pasti. I dok je tržište rada i dalje pod pritiskom pandemije, druga područja, kao što su građevinski i proizvodni sektor, podržavaju oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na europskim su burzama cijene dionica u utorak blago porasle, nakon dva dana pada, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa i usporavanju procesa cijepljenja. Na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro Crobex indeksi porasli, prvi put nakon tri dana pada, no trguje se suzdržano, na što ukazuje mršav promet. Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio dobiti s tržišta i jer su zabrinuti u vezi poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros porasla jer je splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim valutama.

Cijene su nafte, pak, jutros pale nakon što su jučer porasle oko 1 posto. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,5 posto, na 52,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 55,60 dolara.

You may also like

0 comments