Tehnologija treba kapital kako bi proizvela ekonomski rast

U svome članku “Big Meh” Paul Krugman žali što je, usprkos svim informacijskim tehnologijama, napredak tehnologije proizveo, do sada, zanemariv učinak, kada je u pitanju gospodarski rast, piše Frank Shotak

“Digitalno je doba, u rasponu od četiri desetljeća proizvelo razočaranje. Nove su  se informacijske tehnologije razvijale, ali su donijele skromne gospodarske rezultate. Zašto? Ne znam, ali ne zna niti bilo tko drugi”, piše Krugman. Doista, ukoliko se pogleda realni BDP u usporedbi s potencijalnim BDP-om, omjer je 0.977 u području Q1 za ovu godinu.

shostak_june 8 300_1

Nasuprot Krugmanu, Ludwig von Mises i Murray Rothard daju jasne odgovore na odnos tehnologije i ekonomskog rasta. Vrlo je važno, kaže Rothard, za tehnologiju biti potkrijepljena ulaganjem kapitala, kako bi generirala gospodarski rast.  “Ono što nedostaje u nerazvijenim područjima nije know how, to se može kupiti. Nedostaje opskrba kapitalom potrebitim za stavljanje tehnologije u funkciju. Većina modernih teorija koje naglašavaju važnost novih ideja i tehnologija odaju dojam kako te ideje imaju vlastiti život, neovisan o kapitalu.  U takvim slučajevima, mogućnosti za rast vrlo brzo ponestane.”, pisao je Rothard.

Ideje, za razliku od materjalnih ulaganja, nisu rijetke. Tvrdi se kako nove ideje, učinkovite procese i nove proizvode može omogućiti kontinuirani rast. No, uvjerenja sam kako nije važno koliko ideja ima, važno je mogu li se provesti, a ograničenje provedbe je gotovo uvijek u domeni financija. Primjerice, ideje i tehnike, koje mogu rezultirati uštedama, ne znače ništa bez stvarnih ušteda. Bez obzira na to koliko smo pametni i bez obzira na različite tehnološke ideje, bez zadovoljavajućeg financiranja nema niti provedbe. Kroz širenje stvarnih ušteda koje povećavaju zalihe kapitala to je jedino moguće. Upravo je to gospodarski rast o kojemu govorim.

Očito je, nove ideje i nova tehnologija mogu se uvesti u proizvodnju uz korištenje kapitala. Poanta je u tomu kako se to ne može dogoditi bez povećanja financiranja. Unatoč novim tehnologijama, glavna nemilosrdna prepreka jesu financije i financijska tržišta. Privevremena labava monetarna politika FED-a 2008. godine rezultirala je smanjenjem kamatnih stopa gotovo na nulu što je dovelo do teške erozije u procesima formiranja kapitala. Potkopalo je to ekonomski rast usprkos novim informacijskim tehnologijama.

Za Krugmana i negove sljedbenike ušteda je loša vijest, oni to vide kao smanjenje potražnje, stoga ne bi trebalo čuditi što je Krugman zbunjen zašto nove ideje nisu dovele do značajnijeg gospodarskog rasta. Suprotno Krugmanu, jačanje agregatne potražnje, dok potkopava proces formiranja kapitala, a time i sposobnost za proizvodnju dobara i usluga, ne može ojačati gospodarski rast. Zapravo najviše čudi ideja prema kojoj bi nešto moglo biti generirano iz ničega.

 

 

 

 

 

You may also like