Tehnika u 2017. s gubitkom od 141,8 milijuna kuna

Građevinska tvrtka Tehnika u 2017. godini zabilježila je gubitak od 141,8 milijuna kuna, u odnosu na 926 milijuna kuna neto dobiti ostvarene godinu ranije, a na negativan rezultat poslovanja posebno je utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor, navodi se u financijskom izvješću te tvrtke objavljenom u srijedu.
Kako se navodi, u 2017. Tehnika je planirala ostvariti dobit od 19,34 milijuna kuna, a osnovni razlog smanjenja osnovne realizacije i manje neto dobiti od planirane prvenstveno leži u nedovoljnoj popunjenosti kapaciteta, posebice u prvom tromjesečju, zatim u smanjenju marži za raove po ugovorima za poznatog investitora te zbog internih problema i slabosti same kompanije.

“Očekivanja koja su najavljena u izvještaju za razdoblje od siječnja do rujna 2017. nažalost su se ostvarila i na negativni rezultat poslovanja društva posebno je utjecalo usklađenje odnosno otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor te prekidi realizacije određenih ugovora, od kojih je svakako najznačajniji prekid ugovora o prodaji društva kćeri Zagreb trend d.o.o. Zagreb”, poručuju iz kompanije.

 Također, na rezultat su negativno utjecale i promjene ugovornih uvjeta ugovora o najmu između društava u sustavu koncerna Agrokor i društava kćeri Tehnike d.d.

Bez utjecaja “lex Agrokora”, ocjenjuju u kompaniji, ostvareni rezultat iz redovnog poslovanja društva za 2017. godinu bio bi znatno bolji od iskazanog, odnosno oko nule.

Kompanija je u razdoblju od siječnja do prosinca 2017. godine ostvarila ukupan prihod od gotovo 610 milijuna kuna ili 81,7 milijuna eura, što je 0,71 posto manje od prihoda u 2016. godini.

Kako su izvijestili, sve aktivnosti u protekloj godini obavljene su sa 705 zaposlenika, a prosječna neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj iznosila je 5.660 kuna, što je 5,5 posto više u odnosu na prethodno razdoblje. (Agencije)

You may also like

0 comments