Teheran: SAD neće uništiti naš utjecaj

 Iranski predsjednik Hasan Rouhani u ponedjeljak je ponovio da će Washington zažaliti ako se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji će se snažno oduprijeti američkom pritisku da ograniči iranski utjecaj na Bliskom istoku.
Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je i prije nego što je stupio na dužnost nuklearni sporazum što ga je Iran sklopio sa šest svjetskih sila te odavna prijeti povlačanjem iz tog ugovora ako ga europske potpisnice do 12. svibnja ne dopune izmjenama koje bi trebala popraviti, po Trumpovoj ocjeni “užasne” nedostatke. 

“Ako žele biti sigurni da ne razvijamo nuklearnu bombu, a mi smo opetovano tvrdili da to ne činimo niti ćemo činiti… no ako oni žele oslabiti Iran i ograničiti njegov utjecaj u regiji ili globalno, Iran će se snažno oduprijeti”, rekao je Rouhani u govoru koji je prenosila državna televizija.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je da “se žestoka reakcija Teherana na kršenje nuklearnog sporazuma s velikim silama neće svidjeti Americi”, objavila je državna televizija.

Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma s Iranom, ali u želji da privole Sjedinjene Države na ostanak u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama. Riječ je odredbama koje se svrstavaju  u četiri stupa: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu.

You may also like

0 comments