Home Ekonomija Tedeschi: Postojeći ekonomski model neodrživ, a Vlada treba smanjiti otpor prema reformama

Tedeschi: Postojeći ekonomski model neodrživ, a Vlada treba smanjiti otpor prema reformama

by Agencije

Predsjednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako Hrvatskoj trebaju reforme jer ekonomski model nije održiv, da bi Vlada trebala smanjivati ili lomiti otpore interesnih skupina, a ocijenio je da predobro živimo u odnosu prema tome koliko privređujemo.

Uoči gostujućeg predavanja studentima na Sveučilištu u Dubrovniku, Tedeschi je odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo kako su deklarativno svi za promjene, no prilikom njihova provođenja često se javlja otpor. “Hrvatskoj trebaju promjene i reforme. Deklarativno ljudi i političke stranke su za promjene, ali kada se predlože određene promjene, nailaze na otpore interesnih skupina. Te otpore razgovorom treba smanjivati, a neke stvari se trebaju i lomiti. Svi će biti protiv korupcije i nelegalnog ponašanja, ali postoji čitav niz načina u našem društvu koji su se ukorijenili i koje treba mijenjati. I stara je Vlada predlagala i ova Vlada predlaže neke smislene stvari. Sjetite se prijedloga monetizacije autocesta, a nova Vlada predlaže monetizaciju zamrznute imovine. Čim se to spomenulo, digli su se glasovi pa se tako prijeti izlaskom iz Vlade ako krene privatizacija”, rekao je Tedeschi. . “Političari unutar jedne interesne skupine ne mogu se dogovoriti. Ovakav ekonomski model za Hrvatsku je neodrživ. Mi previše trošimo u odnosu na ono što stvaramo. Predobro živimo u odnosu na to koliko privređujemo. Neke promjene će biti i bolne, ali moraju se što prije početi događati. Mora se ljudima objasniti što će biti skuplje i zašto”, istaknuo je.

Na pitanje koliko je Milanovićeva Vlada bila uspješna u ‘lomljenju’ u odnosu prema ovoj Vladi te na zamolbu da komentira moguće privatizacije državnih tvrtaka, Tedeschi je odgovorio kako je Milanovićeva Vlada bila uspješna u inzistiranju na zakonitosti i smanjenju korupcije, ali ne i u provođenju reformi. “S druge strane, nije bila dovoljno hrabra ni u reformama ni u privatizaciji. Nova Vlada kaže kako treba privatizirati sve ono što nisu državni resursi i državni monopoli. Sve to treba staviti u funkciju gospodarstva. Ni ova ni prošla Vlada u svom smjeru nema nekih velikih razlika. Ova Vlada ima kompliciraniju većinu u Saboru i sporija je od prošle. To nije nužno negativno, ali za vidjeti je što će se realizirati od onoga što je najavljeno”, istaknuo je Tedeschi.

Studentima je rekao i da Vladu treba raspustiti ako proda naše vode i šume, no to se ne odnosi na razne tvornice ili neke hotele koje Vlada ima u svojem portfelju. Ocijenio je da je država “nepažljiva s resursom prostora koji sustavno uništavamo” te da se prema ljudima “ponašamo bahato”. “Naše podneblje je srčano pa smo se s jednom elitom obračunali 1941., drugom ’45., trećom ’48., potom 1968. pa 1971. godine itd. Potom 1991., pa 1999. godine, pa 2001. godine, 2004. godine i svake četiri godine sustavno se trudimo srezati onoga tko je negdje bio i nešto stvorio jer su došli neki pametniji na vlast”, rekao je Tedeschi.

Govoreći o Atlantic grupi, istaknuo je da se ona razvijala “pojednostavljenim načelom: izbjeći ovisnost o faktoru jedan i uvijek pokušati postati broj jedan” te da je počela sa šest ljudi, a danas ih je 5500.”Otkad smo počeli, borili smo se da nemamo ovisnost o jednom čovjeku, jednom proizvodu, tržištu, dobavljaču, kupcu i sirovini, a pokušavali smo biti najbolji”, rekao je.

Related Posts