Tečaj eura stabiliziran

Tečaj eura u utorak se na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao nakon početnih gubitaka, uz podršku poboljšane investicijske klime u Njemačkoj i nade da će Grčka postići dogovor s partnerima u eurozoni nakon što jučerašnji pregovori nisu urodili plodom.

Tečaj eura prema dolaru je tako ojačao 0,3 posto, na 1,1399 dolara, što je blizu njegove najviše razine u ponedjeljak od 1,1429 dolara. Jedinstvenoj valuti podršku je pružilo najnovije izvješće njemačkog instituta ZEW koje je pokazalo da je ozračje među ulagačima i analitičarima u veljači u najvećem europskom gospodarstvu bilo na najvišoj razini u godinu dana. “Reakcije na prekid pregovora bile su prigušene. Ako se pogleda malo dalje od samih naslovnica čini se da su i Grčka i europski partneri korak bliže pronalaženju rješenja”, kazao je Petr Krpata, valutni analitičar u banci ING-a. Prekid pregovora između vlade u Ateni i njezinih europskih partnera ponovno je oživio špekulacije o budućnosti Grčke u eurozoni, budući da je na jučerašnjem sastanku Atena odbila prijedlog o 6-mjesečnom produljenju međunarodnog programa pomoći, ocijenivši ga neprihvatljivim.

Euro se stabilizirao i prema funti, na 74,04 penija, nakon početnog pada nadomak najniže razine u sedam godina od 73,69 penija, na koju se prošloga tjedna spustio. Tečaj eura skliznuo je na 134,40 jena, odskočivši s najniže razine u tjedan dana od 133,96 jena. Dolar se stabilizirao prema jenu na 118,52 jena, nakon što se u prekonoćnom trgovanju spustio na najnižu razinu u 10 dana od 118,11 jena.

Premda je prekid pregovora o grčkim dugovima uznemirio neke ulagače, većina čini se priželjkuje da u posljednji tren ipak bude postignut dogovor za Grčku, kojoj prijeti da ostane bez novca potkraj mjeseca, kada joj istječe program pomoći. “Tržišni sudionici tome su već svjedočili, sjećaju se političkih uvjetovanja u pregovorima o grčkim dugovima u 2011. godini. Iako je ostalo tek devet radnih dana do krajnjeg roka 28. veljače, neki drže da ima dovoljno vremena. Zato i nema paničnih prodaja eura. No, s druge strane, negativni rizici definitivno jačaju”, kazao je Kyosuke Suzuki, valutni trgovac u banci Societe Generale u Tokiju.

Ključni dani ovoga tjedna za Grčku bit će srijeda i petak. Sutra Europska središnja banka (ECB) odlučuje hoće li zadržati hitno kreditiranje grčkih banaka koje su pogođene alarmantnom situacijom zbog velikog povlačenja depozita. A nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem, koji predsjeda sastankom s Grčkom, kazao je da Atena ima rok do petka da zatraži produljenje.

You may also like