Home Ekonomija Tečaj dolara skliznuo s najviših razina

Tečaj dolara skliznuo s najviših razina

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Tečaja dolara skliznuo je u ponedjeljak prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, nakon što je prošlotjedno trgovanje zaključio s najvećim tjednim dobitkom u posljednjih mjesec dana.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 94,60 bodova, nakon što je u prošlom tjednu ojačao 0,7 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak od sredine lipnja.

Tečaj eura ojačao je, pak, blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1698 dolara, nakon što je u prošlom tjednu oslabio 0,5 posto.

[/vc_column][/vc_row]

Američkoj valuti, koja je u posljednja tri mjeseca ojačala gotovo šest posto, podršku su pružala znatnija poboljšanja američkih gospodarskih pokazatelja u drugom tromjesečju, u kontekstu pojačanih prijetnji po pitanju trgovinskog protekcionizma.

Međutim, zabrinutost da bi američki gospodarski oporavak mogao posustajati potaknuo je pojedine ulagače da budu oprezniji u pogledu budućih izgleda za američku valutu. Opasnost od daljnje eskalacije sukoba na američko-kineskom trgovinskom planu i nešto slabiji pokazatelji iz kineskog gospodarstva omogućavali su podršku dolaru s obzirom da su investitori smanjivali pozicije u azijskim valutama u korist eura i švicarskog franka.

Rast kineskog gospodarstva u drugom je tromjesečju usporio na 6,7 posto jer su mjere kineske vlade za smanjenje duga pritisnule aktivnosti, dok je rast aktivnosti u tamošnjim tvornicama u lipnju usporio na najnižu razinu u posljednje dvije godine, što je zabrinjavajući znak za ulaganja i izvoznike s obzirom na intenzivirani trgovinski sukob između Kine i SAD-a. “Na valutnim tržištima bilježe se blage oscilacije tečajeva, no uz najnovije europske gospodarske pokazatelje koji pokazuju poboljšanje, vjerujem da tečaj eura prema dolaru ima prostora za jačanje u odnosu na sadašnje razine”, smatra Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Related Posts