Tečaj dolara skliznuo prema košarici valuta, u fokusu G20

Tečaj dolara skliznuo je u petak prema košarici valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima dok ulagači za nove smjernice čekaju što će poručiti ministri financija i guverneri središnjih banaka 20 industrijski najrazvijenijih gospodarstava svijeta (G20) sa sastanka u Šangaju.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,1 posto, na 97,368 bodova. U ovome tjednu ojačao je približno 0,8 posto. Na sličnom je gubitku američka valuta bila i prema japanskoj, skliznuvši na 112,90 jena, nakon što je ranije u jednom trenutku dosegnula 113,22 jena, što je za više od dva jena iznad 111,04 jena, njezine najniže ovotjedne razine. U ovom je tjednu ojačala oko 0,3 posto.

Funta je blago ojačala u petak, no na putu je najvećeg tjednog gubitka prema dolaru u gotovo šest godina jer ulagače zabrinjava što bi Britanci na referendumu 23. lipnja mogli glasati za izlazak Britanije iz članstva u Europskoj uniji.

Najnovija tržišna previranja središnja su tema sastanka G20 čiji su sudionici pod pritiskom da dogovore zajedničke programe poticajnih mjera kojima bi se spriječilo da se usporavanje globalnog gospodarstva pretvori u nešto gore.

No sastanci 20 vodećih svjetskih gospodarstava nerijetko bi razočarali tržišta pa analitičari ne vide puno razloga zašto bi ovaj put bilo drugačije. Većina njih skeptična je u pogledu šanse za postizanje ikakvog smislenog dogovora i kažu da će se promjenjivost tečajeva valuta, bez ikakvog jasnog trenda, vjerojatno zadržati. “Imat ćemo poticajne izjave da će izgledi za rast ostati skromni… čut ćemo da opcije i dalje postoje bude li rast daleko izrazitije usporio. No unatoč vjerojatno pozitivnoj retorici, bit će to samo retorika. Ne očekujmo da će sastanak G20 iznjedriti ikakve značajne zajedničke mjere”, kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale.

Kina je u središnjem fokusu sastanka G20 u svjetlu najnovijih globalnih zabrinutosti zbog usporavanja njezina gospodarskog rasta, politike juana i opće tržišne stabilnosti. “Općenito bi svojevrsna konstruktivna poruka iz G20 mogla poduprijeti već započeto poboljšanje raspoloženja spram poduzimanju rizika, no u konačnici će ipak biti važnija sposobnost poboljšanja globalnih gospodarskih pokazatelja”, napisali su u bilješci analitičari u BNP Paribasu.

You may also like