Tečaj dolara skliznuo prema jenu

Tečaj dolara u petak je skliznuo prema jenu na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je ulagače donekle razočarao najnoviji set poticajnih mjera koji je objavila japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ).

Dolar je odmah nakon objave paketa tih mjera nakratko dosegnuo 123,59 jena. U kasnijem trgovanju oslabio je, pak, za 0,5 posto, na 121,895 jena. Europska je valuta ojačala prema američkoj valuti za 0,2 posto, na 1,0850 dolara. Time se donekle stabilizirala nakon što je u prekonoćnom trgovanja skliznula na 1,0802 dolara, najnižu razinu u posljednjih deset dana.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, spustio se za 0,4 posto, na 98,910 bodova, nakon što je u prekonoćnom trgovanju u jednom trenutku dosegnuo 99,294 boda, najvišu razinu u dva tjedna. U četvrtak je ojačao za 1,2 posto, što je njegov najveći rast u posljednjih više od mjesec dana. Dolar je jačao prema košarici valuta nakon što je američka središnja banka u srijedu blago podigla kamatne stope.

BOJ je u petak nakon redovne mjesečne sjednice objavio da će proširiti listu imovine koju kupuje i to je prvotno dalo vjetar u leđa dolaru u odnosu na jen. “Ne mislim da je mnogo ulagača očekivalo da će BOJ išta poduzimati odmah nakon što je nove poteze ovoga tjedna objavio Fed pa je vremenski trenutak objave paketa mjera bio svojevrsno iznenađenje. No, kada se bolje pogleda sadržaj toga paketa može se vidjeti da je riječ o tek blagoj prilagodbi BOJ-ove politike”, kazala je Ayako Sera, viša ekonomistica u Sumitomo Mitsui Trustu.

U fokusu su sada robna tržišta, kažu analitičari, uključujući američko tržište nafte na kojem je barel sirove nafte na putu tjednog pada cijene za 2,3 posto, pogođen snažnijim dolarom i prekomjernom ponudom. Aprecijacija dolara također je pritisnula cijene bazičnih i plemenitih kovina. “Sada kada je povećanje kamatnih stopa u SAD-u iza nas, u fokusu su robna tržišta. Pad cijena roba i njegove negativne posljedice na tržišta u nastajanju i valute, čije je kretanje u uskoj korelaciji s kretanjem cijena sirovina, mogli bi rezultirati većim zazorom ulagača prema riziku i okrenuti ih valutama-utočištima poput jena”, kazao je Junichi Ishikawa, anlalitičar u tvrtki IG Securities.

You may also like

0 comments