TE Stanovi će uskoro biti pušteni u rad, a BIH će izvoziti struju

Dodik je naveo da je “Republika Srpska svoj BDP, koji je 1998. godine bio oko milijardu maraka, povećala danas na osam milijardi i četiristo, a da je BDP po glavi stanovnika sada oko 5.000 dolara”, rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska danas ima investicije koje se mjere vrijednošću oko dvije milijarde maraka ili oko milijardu evra i gradi autoput od Banjaluke do Doboja koji će biti završen 2017. godine. “Gradimo autoput ne slučajno prema Srbiji. Republika Srpska je utvrdila strateški putni pravac, preko Doboja, Šamca, Brčkog Bijeljine, na granicu sa Srbijom. Mi ćemo sa Srbijom dogovoriti dodirnu tačku i izgraditi autoput, koji će nesmetano povezivati i integrisati krajeve Srpske i Srbije”, rekao je Dodik. On je podsjetio da će krajem godine Republika Srpska završiti Termoelektranu “Stanari”, ističući da se baš u Srpskoj prvi put na ovim prostorima nakon 45 godina gradi termoelektrana na ovim prostorima.

Bosna i Hercegovina je u prvih pet mjeseci 2015. godine izvezla električne energije u vrijednosti 149,8 miliona KM, što je 0,1 posto manje nego u istom periodu 2014. godine, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH. Istovremeno, uvoz električne energije iznosio je 28,5 miliona KM i manji je za 20,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine.Najveći izvoz električne enregije ostvaren je u januaru, u vrijednosti 36,8 mil. KM, a sa svakim sljedećim mjesecom vrijednost izvoza je opadala – u februaru izvoz je iznosio 35,7 mil. KM, u martu 32,6 mil. KM, u aprilu 25,1 mil. KM, a u maju 19,5 miliona KM.BiH je rekordan izvoz električne energije ostvarila u 2013. godine, kada je zbog izuzetno povoljnih hidroloških prilika, ostvaren izvoz od čak 471,9 miliona KM. U 2014. izvoz je iznosio 308,6 miliona KM.

You may also like