Home Energetika TE plomin na plin i OIE prema zahtjevu Istarske županije

TE plomin na plin i OIE prema zahtjevu Istarske županije

by Agencije

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo je suglasnost za Prostorni plan Istarske županije, i prihvaćen je zahtjev županije da energent za Termoelektranu Plomin C bude plin ili obnovljivi izvori energije, rekao je u ponedjeljak u Pazinu istarski župan Valter Flego.

Flego je na sjednici istarske Županijske skupštine izrazio zadovoljstvo što je, nakon brojnih razgovora s nadležnim ministrima, predsjednikom Vlade i hrvatskom predsjednicom prihvaćen zahtjev Istarske županije vezano za energent za TE Plomin C. “Istarska županije je od samog početka bila vjerodostojna te nije dopuštala da se kroz Prostorni plan ugrozi zdravlje građana”, naglasio je istarski župan.

Za sljedeću sjednicu Županijske skupštine, zakazanu za 13. lipnja, najavio je prihvaćanje Prostornog plana Istarske županije, kao temeljnog dokumenta budućeg razvoja Istre. U sklopu vijećničkih pitanja bilo je govora i o situaciji u izdavačkoj kući EDIT, a na prijedlog vijećnika Furija Radina, župan je izrazio potporu opstanku EDIT-a. “Tijekom povijesti u Istri je uloženo puno napora i političke volje da se dokaže da je moguć suživot bez obzira na nacionalnu pripadnost, kulturu ili vjeru. Istra je po tome danas svijetli primjer u Hrvatskoj i šire“, ocijenio je Flego. Dodao je da bi gašenje EDIT-a bio veliki gubitak za talijansku nacionalnu zajednicu s ovih prostora, ali i za cijelu Istru i vrijednosti koje baštini.

Na vijećničko pitanje o Županijskom Centru za gospodarenje otpadom Kaštijun župan Flego je izvijestio da je u tijeku probni rad u trajanju od dva-tri mjeseca, i nakon toga znat će se sve relevantne činjenice oko budućeg rada centra pa i same cijene odvoza otpada za domaćinstva. Naglasio je kako je ključno da država na nacionalnoj razini regulira pitanje zbrinjavanje ostatnog otpada, odnosno da usvoji Program zbrinjavanja ostatnog otpada.

Komentirajući najave o preustroju bolnica, prema kojima bi Opća bolnica u Puli dobila status subregionalne bolnice, župan Valter Flego zahvalio se svim saborskim zastupnicima iz Istarske županije koji su na njegovu inicijativu potpisali zajedničku izjavu kojom se traži da pulska bolnica zadrži sadašnji status „županijske bolnice regionalnog značaja“.

Related Posts