Talijansko gospodarstvo past će za 15 posto?

Analiza Poslovnog dnevnika
Vlada u srijedu dodatno povećala paket poticajnih mjera na 25 milijardi eura.

Mjere bez presedana kojima Italija pokušava obuzdati epidemiju koronavirusa snažno će oslabiti gospodarstvo te države, treće ekonomije po veličini u eurozoni. Nakon što je vlada u ponedjeljak naložila karantenu za cijelu zemlju, mali i srednji poduzetnici šokirano su shvatili koliko je sadašnja situacija opasna ne samo za njihovo zdravlje, već i za poslovanje.

“Ovo je totalna katastrofa. Više će ljudi umrijeti od posljedica ekonomske krize zbog ove karantene nego od samog virusa”, izjavio je Reutersu Mario Monfreda, vlasnik restorana Larys u Rimu.

“Izgleda kao da nas je pogodila apokalipsa, nema nikoga na ulicama”, dodaje Monfreda. Najpoznatije rimske turističke atrakcije, poput fontane Trevi, Panteona i Španjolskih stuba u utorak su bile sablasno prazne, a za turiste je zatvorena i bazilika sv. Petra. Posjetitelja i nije moglo biti s obzirom da talijanska policija traži od turista da ostanu u hotelima. U iduća tri tjedna svatko tko putuje u Italiju morat će imati dokument u kojem su navedeni razlozi putovanja.

Događanja na otvorenom, uključujući i sportska natjecanja, privremeno su otkazana, a ne rade ni škole i fakulteti.

Nekadašnji glavni ekonomist ministarstva financija predviđa da su mjere karantene smanjile talijansku ekonomsku aktivnost između 10 i 15 posto, a najpogođenije su grane turizam i prijevoz koje bi mogle pasti i do 90 posto u odnosu na uobičajene razine. Iako se indeks Milanske burze FTSE MIB u srijedu držao u blago pozitivnom području, snažno potonuće tijekom posljednjih 10-ak dana srezale su njegovu vrijednost za četvrtinu. Snažno su porasli i prinosi na talijanske obveznice odražavajući strahovanja investitora da će gospodarstvo – već ionako na rubu recesiju i koju pritišće javni dug od 134 posto, drugi najveći u eurozoni nakon Grčke – pasti u ekonomsku krizu.

Kako bi umanjila negativni utjecaj na obične građane, vlada svakoga dana povećava iznos poticaja za gospodarstvo. Premijer Giuseppe Conte u srijedu je objavio da će vlada povećati iznos u paketu poticajnih mjera na 25 milijardi eura. Još u utorak ministar industrije Stefano Patuanelli u razgovoru za Radio Capital najavljivao je povećanje s prošlotjednih 7,5 milijardi eura na 10 milijardi eura. Conte je najavio da bi još strože mjere karantene mogle biti uvedene u sjevernoj regiji Lombardiji gdje se nalazi financijsko središte Milano.

U Lombardiji je zabilježeno 74 posto svih dosadašnjih žrtava epidemije, a strogu karantenu traže i lokalne vlasti. Guverner Attlio Fontana izjavio je da će zatvoriti sve trgovine. “Svakako ću obustaviti javni prijevoz i zatražit ću da zatvaranje svih poduzeća koja zbog toga neće stvoriti dodatnu štetu za gospodarstvo”, izjavio je Fontana. Prema podacima talijanske Civilne zaštite za srijedu, u Italiji je zabilježeno 10.149 oboljelih od čega je 631 osoba preminula, 168 više nego u ponedjeljak. Radi se o najvećem porastu broja umrlih od kako je epidemija izbila 21. veljače.

Načelnik Civilne zaštite Angelo Borrelli izjavio je kako 45 posto preminulih bilo u dobi između 80 i 89 godina, a 32 posto bilo je u 70-ima. Svega 2 posto umrlih bilježi se u skupini između 50 i 59 godina, piše Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments