Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Talijanski div u pogon pustio prvu geotermalnu hidroelektranu

Talijanski div u pogon pustio prvu geotermalnu hidroelektranu

by Petra Rajković

Talijanska elektroenergetska skupina Enel, odnosno njezina američka podružnica Enel Green Power North America (EGPNA), započeli su s pogonom GHE Fort Cove.

Riječ je o prvoj kombiniranoj geotermalnoj hidroelektrani na svijetu koja je nastala kada je u postojeću bušotinu geotermalne elektrane električne snage 25 MW u državi Utah, koja je s radom započela još 2013. godine, dodan podzemni hidrogenerator.

Kako pri tome ističu čelnici Enela, riječ je o prvom takvom rješenju na svijetu koje će ujedno značiti novi putokaz u iskorištavanju geotermalne energije, a ujedno i dokaz posvećenosti tvrtke inovacijama i energetskoj učinkovitosti. U fazi ispitivanja postrojenja, u razdoblju srpanj – rujan 2016. godine, pokazano je da je dodavanjem hidroenergetskog generatora povećana proizvodnja za 1,008 MW h.

Pri tome se iskorištava kinetička energija vode koja se, nakon što je izmijenila toplinu u geotermalnom postrojenju, vraća u podzemlje. Inače, riječ je o već drugoj Enelovoj kombiniranoj geotermalnoj elektrani u SAD. Prva je SGTE elektrana Fallon u Nevadi, u kojoj se kombinira geotermalno postrojenje, solarna termoelektrana i sunčana elektrana, piše američki portal ‘Renewable Energy World.com’.

Related Posts