Talijanska unija nije suglasna s izjavom Darinka Kosora

Talijanska unija je u petak izarazila “duboko i apsolutno neslaganje” s izjavom predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, koji zahtjeva od zastupnika nacionalnih manjina da se ne izjašnjavaju u korist neke od koalicija, bilo lijevog ili desnog centra, sve dok se ne postigne dogovor parlamentarnih stranaka o formiranju nove Vlade.

“To dovodi do kršenja ustavnih vrijednosti koje prepoznaju, u skladu s najboljim europskim standardima, ljudska prava i prava nacionalnih manjina, identificirajući pravne instrumente kako bi se osiguralo nacionalnim manjinama i njihovim članovima u Hrvatskoj jednaka prava i dostojanstvo, ističe se u priopćenju predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizia Tremula.

Nedopustivo je da se funkcija zastupnika nacionalnih manjina tretira na drugačiji način od ostalih saborskih zastupnika. Podsjećam da saborski zastupnici u Hrvatskoj ostvaruju to pravo sukladno Ustavu na temelju općeg i jednakoga biračkog prava te da je tolerancijom istinski prožeto društvo u kojem nacionalne manjine aktivno i neovisno sudjeluju u društvenoj i političkoj sferi države, poručuje Tremul.

Stoga Talijanska unija izražava solidarnost i podršku saborskom zastupniku talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furiu Radinu i ostalim zastupnicima nacionalnih manjina, pozivajući ih da nastave s radom kako bi osigurali stabilnu Vladu, koja će provesti potrebne reforme kako bi se osigurao razvoj i boljitak svim građanima Hrvatske.

You may also like

0 comments