Talibani su pred vratima Kunduza

Talibanski pobunjenici počeli su noću na ponedjeljak veliku ofenzivu i sukobili se u ponedjeljak ujutro s afganistanskom policijom i vojskom na ulazu u Kunduz, stratešku točku na sjeveru zemlje i prvi veliki grad koji kane ponovno osvojiti nakon 2001. godine.

Talibani su pokrenuli ofenzivu noću na ponedjeljak na Kunduz, trgovinsko raskršće na putu prema Tadžikistanu, prenosi agencija France presse. U predgrađu su u ponedjeljak  trajali sukobi vladinih snaga i talibana, ali zasad su sigurnosne snage uspjele odbiti pobunjenike, rekao je glasnogovornik policije Kunduza. Sajad Sarvad Huseini rekao je da je 20 talibanskih boraca ubijeno u sukobima u ponedjeljak kao i trojica afganistanskih policajaca.

To nije prva talibanska prijetnja Kunduzu. U travnju i lipnju oni su napredovali do nekoliko kilometara od Kunduza, nakon čega ih je vojska potisnula. Pad toga grada bio bi težak udarac za predsjednika Ašrafa Ganija koji je nakon što je izabran 2014. obećao vratitit mir u zemlju, u kojoj 30 godina bijesne sukobi. Zadatak mu je tim teži što su afganistanske snage prvi put same na prvoj liniji obrane od talibana otkako su saveznici iz NATO-a završili borbenu misiju u zemlji u prosincu 2014. Bez obzira na težak unutarnji sukob koji je nastao smrću njihova vođe mule Omara, talibani i dalje redovito izvode atentate i sukobljavaju se s vojskom i policijom u cijeloj zemlji

You may also like