Tajland u potrazi za počitniteljima nakon terorističkog napada

Tajlandska vojna hunta u subotu je nastavila tragati za počiniteljima niza eksplozija u kojima su četiri osobe izgubile život dok turistički radnici strahuju da će to nasilje utjecati na manji priljev gostiju.

Istražitelji zasad ne iznose nikakve pretpostavke o motivima i o počiniteljima, ali hunta ističe da je najvjerojatnije riječ o “lokalnoj sabotaži” a ne o međunarodnom terorizmu.

Između četvrtka i petka jedanaest bomba je eksplodiralo u pet pokrajina na jugu Tajlanda, pa tako i u ljetovalištima Hua Hinu i Phuketu, pri čemu su poginule četiri osobe u toj zemlji, svjetskoj turističkoj destinaciji. Među ozlijeđenima je deset stranih turista. “Sada policija radi na prikupljanju informacija i na praćenju”, rekao je general Pongsapat Pongcharoen, zamjenik ravnatelja nacionalne policije.

U tijeku su i DNK analize uzoraka uzetih na mjestima eksplozije. “Jučer smo imali saslušanja, ali nijedan osumnjičenik nije priveden” zasad, dodao je glasnogovornik policije Piyapan Pingmuang, odgovarajući na pitanje AFP-a i demantirajući informaciju da je jedna osoba uhićena.

No potvrdio je da je 11 eksplozivnih naprava kućne izrade aktiviranih u četvrtak i u petak “povezano”. “To je djelo iste mreže”, istaknuo je.

Ovi su napadi izazov za vojnu huntu koja je nakon prosvjeda i uličnog nasilja uoči državnog udara u svibnju 2014. obećala da će u zemlji uspostaviti sigurnost i mir.

Počinitelji napada udaraju generale u najranjivije mjesto – turizam, ključni sektor s kojim hunta računa u oporavku gospodarstva. I tajlandski tisak u subotu piše o mogućim posljedicama napada na taj sektor koji u gospodarstvu sudjeluje s 10 posto.

You may also like