Home Energetika Taipei je grad održive tehnologije

Taipei je grad održive tehnologije

by admin

Nebrojeno smo puta čuli da je ulaganje u znanje jamstvo gospodarskoga rasta. I dok kod nas o tome uglavnom samo slušamo, proteklih desetljeća to su u praksi dokazale napredne dalekoistočne zemlje, tzv. azijski tigrovi. Među njima je i Tajvan, otok površine manje od Hrvatske, na kojemu živi čak 23 milijuna stanovnika. Dugo je prednjačio u tehnološkim rješenjima, a sad pametnim strategijama potiče njihovu ekološku održivost.

Knjižnica u Taipeiju proglašena je jednom od deset najljepših zelenih zgrada na svijetu. Izgrađena od prirodnih i recikliranih materijala, osmišljena tako da propušta maksimum svjetla uz minimalno zagrijavanje, najbolji je primjer kako napredna tehnologija i priroda mogu ruku pod ruku. Gospođa Chao, nakon odlaska u mirovinu, odlučila je ondje volontirati. Još želi raditi, a usput uživa u knjigama, tišini i smirujućem okruženju. Volim čitati, kaže, a ovdje imam priliku ljubav prema pisanoj riječi prenositi i na druge. Ponosna sam što gostima mogu predstaviti ovu jedinstvenu građevinu.

Objašnjava i kako se pametnom izmjenom zraka temperatura može smanjiti za 4 stupnja. Solarna elektrana  na zelenom krovu upija sunčeve zrake, a travnjak vodu. Kišnica se marljivo prikuplja s krova i s kose stijenke fasade. Nekoliko minuta nakon što su pale, u kišnim kapima možete oprati ruke. Uštedi se 40 posto vode i 10 posto energije. A to vrijedi i za divove. Do prije pet godina najviša zgrada na svijetu, Taipei 101, visok 508 metara, simbol je tajvanske napredne tehnologije. Ona ne prkosi prirodi, nego s njom surađuje, od klatna teškog 600 tona koje amortizira potrese i tajfune – do prozora koji odbijaju čak polovinu sunčevih zraka.

A ispušni plinovi? U zemlji od 23 milijuna stanovnika registrirano je 15 milijuna skutera, idealnih za suptropsku klimu. Prije 6 mjeseci predstavljen je prvi skuter bez emisije CO2. Naš cilj je osvojiti svjetsko tržište i tako svima omogućiti bolji život na čišćem i očuvanijem planetu, kaže Angela Chan, glasnogovornica tvrtke Gogoro Smartscooter. Dvije baterije lako se zamijene. Treba ih samo izvaditi i umetnuti u utore na postaji. Za trenutak dobijete nove, a najbližu postaju lako je pronaći uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu. Za četiri tisuće dolara četiri sekunde od paljenja vozite se 50 kilometara na sat. Tajvanci su odavno shvatili da u suvremenom svijetu sunce, more i prirodni resursi nisu dovoljni za gospodarski uzlet. U suvremenom svijetu treba biti inovativan i dovitljiv, a tek onda slijedi kompetitivnost. (HRT)

 

Related Posts