Home Geopolitika Tabak: Sirijsko se ratište mijenja iz dana u dan

Tabak: Sirijsko se ratište mijenja iz dana u dan

by Energypress.net

Europa je sve zabrinutija zbog moguće eskalacije izbjegličke krize, otkriva se sve više skupina izbjeglica i imigranata. Naši susjedi prijete novim žilet-žicama. No ne govori se mnogo o uzroku egzodusa, teško je razabrati kakva je trenutačna situacija u Siriji, zemlji iz koje dolazi najviše izbjeglica.

U HRT-ovom Studiju 4 gostovao je Igor Tabak, vojni analitičar, koji je govorio o tome što se u Siriji zapravo događa nakon što je Turska pokrenula operaciju protiv Kurda. Sirija je već duže vremena aktivna u ratu. To je jedno jako dinamično ratište koje se mijenja praktički iz dana u dan. Ova turska intervencija traje od 24. kolovoza. Ta intervencija nije došla sama od sebe. Turska je intervenirala u trenutku kada je ova strana, koju ona inače podržava, stajala jako loše, kazao je Tabak.

Svaka od strana u sukobu sastoji se jako puno od manjih grupa, jedinica, političkih skupina, a naravno, postoji i pomoć izvana. Na režimskoj strani je ruski kontingent, koji im jako pomaže iz zraka, ali se tu ujedno mogu vidjeti naznake i iranskog djelovanja i djelovanja šiita iz Iraka, te djelovanje Hezbolaha iz Libanona. Na drugoj strani su razni islamisti – tzv. Islamska država koja ima svoje sponzore te oni koje podržava Europska unija. Tu je jedna puzzla raznih skupina, gdje vrlo često ima i mijenjanja strana. Vrlo često je to pitanje i politike i novaca i uspjeha na bojištu. Prema tome, jako je teško izvući nekakve brojeve o tome koliko je sada vojski prisutno u Siriji, izjavio je između ostalog Tabak za HRT 4.

Related Posts