T. Panenić: Očekujemo investicije u rafinerije, nastavit ćemo pratiti stanje

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić ocijenio je u srijedu da je Ina u prošloj godini iskazala značajan gubitak ponajprije zbog drastičnog pada cijene sirove nafte, ali i da je poslovanje u segmentu rafinerija znatno bolje nego prošlih godina, čemu je doprinijela i prerada nafte u obje hrvatske rafinerije, te da očekuje nove investicije i u naše rafinerije.

Ministar u izjavi ističe kako je Ina, “kao i druge naftne kompanije, uključujući BP, Shell, ExxonMobil, OMV, MOL…, iskazala značajan gubitak u svojim godišnjim izvješćima za 2015. godinu, prvenstveno uslijed drastičnog pada cijene sirove nafte u odnosu na 2014. godinu”.  “Međutim, primjećujemo da je poslovanje segmenta Rafinerije znatno bolje nego prošlih godina, čemu je doprinijela i prerada nafte u objema rafinerijama u Republici Hrvatskoj. S obzirom da je i na razini MOL-a povećanje prerade nafte za 39 posto nadoknadilo gubitke na proizvodnji sirove nafte, očekujemo nove investicije i u naše rafinerije. Nastavit ćemo pažljivo pratiti kako će se Ina ponašati u ovom okruženju niske cijene nafte te kako će kroz svoj poslovni sustav doprinijeti rastu hrvatskog BDP-a”, poručio je ministar Panenić.

Ina je danas objavila da je Ina Grupa u 2015. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 18,86 milijardi kuna, što je 21 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit, bez jednokratnih stavki, pala za 83 posto, na 58 milijuna kuna. No, kada se uzmu u obzir jednokratne stavke, Ina Grupa je poslovala s gubitkom od 1,42 milijarde kuna, što je 25 posto manji gubitak nego u 2014. Taj je rezultat pod utjecajem posebnih stavki u ukupnom iznosu od 1,476 milijardi kuna, a najveći dio tih jednokratnih stavki odnosi se na umanjenje vrijednosti imovine u segmentu Istraživanja i proizvodnje, uslijed slabljenja cijene nafte i daljnjeg nastavka sirijske krize, naveli su iz Ine.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott ocijenio je kako je kompanija, s obzirom na nepovoljnu globalnu situaciju na tržištu, u 2015. godini uspjela ostvariti solidan rezultat.  Aldott je u izjavi za novinare posebno izdvojio podatke da je Inina prilagođena EBITDA za 2015. na godišnjoj razini porasla oko devet posto, na 3,7 milijardi kuna.  Inine investicije su prošle godine iznosile više od 1,6 milijardi kuna, što je samo 2 posto manje nego u 2014. godine.  U 2016. godini bi, po Aldottovim riječima, ipak trebalo doći do određenog pada Ininih investicija. Ove godine, ovisno o situaciji na tržištu nafte i plina, očekuje se nastavak strateških investicija i možda odustajanje od manjih, rekao je Aldott dodavši da se mogu očekivati investicije između 1,3 i 1,6 milijardi kuna.

Što se tiče rafinerijskog poslovanja, Aldott kaže da Ina ima pripremljen investicijski projekt u Rijeci, koji, kako je rekao, može biti u skladu s ciljevima nove vlade o pokretanju investicijskog ciklusa, jer je riječ o investiciji većoj od 400 milijuna eura.  Financijsko izvješće za prošlu godinu objavio je i najveći pojedinačni dioničar Ine, mađarski MOL, koji je lani ostvario čistu CCS EBITDA dobit od 2,5 milijardi dolara, 13 posto više nego godinu dana prije, što se ponajviše zahvaljuje rekordnom financijskom rezultatu u rafinerijskom poslovanju.

U rafinerijskom poslovanju, ili ‘downstreamu’, postignut je, navodi MOL, “povijesno najjači financijski rezultat”. U tom je segmentu MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA dobit u iznosu od 1,65 milijardi dolara, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na rezultate iz prethodne godine.

You may also like