T. Ćorić: Samo privatnici guraju ekonomiju

U utorak smo u Novom danu ugostili Tomislava Ćorića, iz HDZ-ovog Odbora za financije. Novi izbori su uvijek dobra prilika da se predstave planovi za sljedeće razdoblje, ali HDZ je ui u prošloj kampanji predstavio dijelove programa i ključne reformske smjerove. I ovaj put će javnost biti upoznata s ključnim smjerovima našeg programa, kaže Ćorić. “Hrvatska je godinama vodila promašenu ekonomsku politiku.”

Program koji je rađen s kolegama iz Ifo instituta temelji se, kaže, na iskorištavanju onoga što smo već imali, ali nismo koristili. Dodaje da se to odnosi na reforme u u poljoprivredi, digitalizaciju, reformu obrazovanja, povećanje efikanosti javne uprave, poboljšanje poslovne klime… “Sve su to smjerovi u kojima ćemo svojim programom ići. Istina je da prvih pet, šest mjeseci nije došlo do izražaja ono što smo radili, ali svjesni ste kompleksnosti kroz koju smo prošli, i vjerujem da će to birači prepoznati.”

Najavio je da će se inzistirati da se postavi ‘vremenski horizont’ za ciljeve – od četiri godine i dulje. “To će se na kraju sigurno pozdraviti”, uvjeren je Ćorić. “Hrvatska je već sada krenula u sferi javnih financija, Zdravko Marić je napravio iskorake koji nisu napravljeni godinama. Mogli bi već 2017. očekivati izlaz iz procedure prekomjernog deficita. Stabilnost javnih financija je jedno od ključnih pitanja. Tu već imamo cilj napravljen u roku od šest mjeseci”, kaže Ćorić za N1.

“Ekonomska aktivnost je ubrzana, i ove godine možemo očekivati rast BDP-a veći od dva posto”, dodao je i zaključuje da to sve pokazuje da je moguće ispuniti zadane ciljeve.

Na pitanje o poticaju od tisuću eura za svako novorođenče, što je bilo jedno od obećanja HDZ-a na prošlim izborima, rekao je da je to samo jedna od mjera koja je ranije predstavljena, ali da postoji čitav niz drugih mjera kada je u pitanju demografija. “Sredstva za isplate od tisuću eura predviđena su u proračunu i to ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje.”

“Ispunjenje proračuna ovisi o ekonomskoj aktivnosti u zemlji. Srećom ove godine imamo i rekordnu turističku sezonu”, kazao je.

“Londonska situacija je bila odraz političkog trenutka u kojem se Hrvatska nalazila. Uvjeren sam da su premijer i Marić donijeli dobru odluku o nezaduživanju u tom trenutku jer je bilo predviđeno po višim kamatnim stopama nego što zaslužujemo”, kaže Ćorić.

“Najave ministra Marića povezane su s činjenicom da nam na naplatu dolazi javni dug, i vjerujem da će on učiniti sve da se to odradi na najpovoljniji mogući način.”

Stopa po kojoj bi se Hrvatska mogla zadužiti ovisi i o procjeni kreditnog rejtinga. “Nadam se da će uslijed pozitivnih promjena i ta procjena biti pozitivna za nas. Nikako se ne bi smjelo dogoditi smanjenje kreditnog rejtinga. Vjerujem da bi Hrvatska mogla dostići kamatne stope oko 4 posto, to bi bilo naše nadanje, no čak i niže ako bi se nastavili ovi pozitivni trendovi u gospodarstvu”, uvjeren je Ćorić.

“Stanje političke nestabilnosti nije dugoročno održivo, no bitno je da funkcionira privatni sektor. Neka ekonomija treba ovisiti o privatnom sektoru. Situacija u kojoj Vlada ne radi u punini svoj posao nije posebno dramatična. I to ukazuje na pozitivnu činjenicu, a to je da Hrvatska postaje svjesna toga da privatnici guraju ekonomiju naprijed.”

Od izbora, kaže, očekuje novu šansu HDZ-u i njezinim partnerima, “kako bi mogli implementirati sve iz gospodarskog programa”. Rekao je da nije čuo za brojku od 2 milijarde eura koju je ranije Tihomir Orešković navodio kao potreban iznos Hrvatskoj.

“Ja sam duboko uvjeren u činjenicu da je društvo zasićeno i umorno od ideoloških podjela. Uvijek bih prihvatio varijantu u kojem pobjednik na izborima ovisi o kvaliteti ekonomskog programa.”

Ćorić je rekao da vjeruje i želi sučeljavanja o ozbiljnim pitanjima u predizbornim kampanjama. “To nije uvijek moguće do kraja afirmirati, ali ova kampanja mora ponuditi odgovore na pitanja budućeg izgleda tržišta rada, poljoprivrede, obrazovanja…”

Kaže da smo daleko od jedne Njemačke, ali da to treba gledati kroz prizmu da naša demokracija živi tek četvrt stoljeća. “Ono čemu mi trebamo stremiti jesu primjeri uspješnih ekonomija. Nismo baš bezveze ni mi u HDZ-u išli u smjeru pokušaja sagledavanja suradnje njemačkih iskustava u ekonomiji i suradnje s Ifo instituom.”

Rekao je da nema informacija o tome koliko bi HDZ mogao potrošiti na ovu kampanju. “Na stranačkim tijelima komunicira se na način da će kampanja biti skromna. Pokušat ćemo građanima pokazati što nudimo u iduće četiri godine, koje programe i ljude, pa vjerujem da to neće tražiti značajnija sredstva.”

“Svi ugovori o pozajmicama koji su izašli u javnost u potpunosti su legalni, pa ne vidim zašto bi takav način financiranja kampanje naštetio stranci”, kazao je Ćorić o nedavnom pitanju pozajmice HDZ-a.

Podsjetimo, HDZ je ranije potvrdio da je tijekom 2014. i 2015. godine uzimao kratkoročne pozajmice od PPD-a i istaknuo da je to bilo u skladu sa zakonskim propisima i Financijskim statutom HDZ-a, transparentno i uz znanje bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka. Istaknulil su i da je Državni ured za reviziju za 2014. i 2015. godinu dao bezuvjetno mišljenje na stranačko poslovanje.

“Idealan model bio bi da se stranka ne mora uopće zadužiti, ali u situaciji u kojoj ne možete financirati kampanju trebate posegnuti za alternativnim oblicima financiranja. To su banke, trgovačka društva…”

Ponovno je pohvalio Zdravka Marića i rekao da njegov budući angažman ovisi o njegovoj odluci i dogovoru s HDZ-om. Ćorić smatra da će HDZ, bilo da ide sam na izbore, ili s partnerima, imati dobar rezultat. “I na prošle izbore je HDZ izašao s novim licima, vjerujem da će ih sada biti više.”

Komentirao je i unutarstranačke izbore. “Andrej Plenković se kandidirao za predsjednika HDZ-a. On je moderan, uspješan političar koji će unijeti svježinu u politički prostor. Vjerujem da je, da se homogeniziramo i stanemo iza njega, jedna dobra odluka”, rekao je.

“Naši će birači pokušati evaluirati sve što jest ili nije učinjeno u proteklom razdoblju. Od prošlih izbora prošlo je malo i treba uzeti u obzir i sve što je učinila Kukuriku koalicija. Nadam se da će HDZ i blok koji je uz nju moći preuzeti odgovornost za ovu zemlju”, zaključio je Ćorić.

You may also like