T com-u budget za plaće raste prema novom kolektivnom ugovoru

Novim kolektivnim ugovorom za radnike Hrvatskoga Telekoma (HT), potpisanim u utorak u Upravi HT-a za razdoblje od 1. siječnja 2016. godine do 30. lipnja 2017. godine, predviđeno je da će se, među ostalim, u 2016. godini budžet za plaće povećati za najmanje pet milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatskoga sindikata telekomunikacija (HST) najveća bitka vodila se za radno vrijeme jer je poslodavac ustrajavao na uvođenju šestodnevnog radnog tjedna, odnosno da svaka subota bude radna. Ističe se kako je to za sindikat bilo neprihvatljivo pa je u konačnici postignut kompromis da tijekom trajanja potisanoga Kolektivnog ugovora jedino dućani i dalje, kao već nekoliko godina, naizmjenično rade 5 odnosno 6 dana u tjednu, a za sve druge izmjene radnoga tjedna potrebna je suglasnost sindikata.

Ugovoreni su dodatci na plaću – 40 posto za noćni rad, 50 posto za prekovremeni rad, 35 posto za rad nedjeljom, 50 psoto za rad na dane blagdana i neradne dane i deset posto za rad subotom. Kada radnik ostvaruje pravo na povećanu plaću po više osnova, ukupno povećanje ne može iznositi više od 60 posto, a ugovoreno je da radnici mogu godišnje raditi ukupno 250 sati prekovremeno.

Kolektivni ugovor potpisao je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković i član Uprave Boris Batelić, kao predstavnici poslodavca, te predsjednik HST-a Juko Cikojević i potpredsjednik Republičkoga sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Ivan Majdak, kao predstavnici dvaju reprezentativnih sindikata.

Ističe se kako je pregovarački odbor sindikata u sastavu predsjednica Vesna Mamić i članovi Goranin Gradaščević, Darko Šutić, Mario Turek i Sandra Vukelić Pavlinović, kao predstavnici HST-a, te Ivan Majdak i Ante Smolčić, kao predstavnici RSRH, nakon dva mjeseca intenzivnih pregovora s Pregovaračkim odborom poslodavca koji je vodio Siniša Đuranović, uspješno okončali pregovore, unatoč potpuno udaljenim početnim stavovima i očekivanjima, u konačnici je postignut kompromis i ugovorena visoka razina prava za radnike Hrvatskog Telekoma.

U zakljčku priopćenja što ga je potpisao predsjednik HST-a Juko Cikojević stoji kako je riječ o dobrom kolektivnom ugovoru koji odražava trenutačno stanje u kompaniji. Cikojević se nada da je, s obzirom na poboljšanje rezultata poslovanja, ovo tek dobra osnova za početak istinskoga socijalnog dijaloga koji će rezultirati pravednim usklađenjem interesa poslodavca i radnika pa bi, smatra, idući kolektivni ugovor trebao biti bolji od upravo potpisanoga.

You may also like

0 comments