Szijarto protiv zamrzavanja cijena ruskih energenata

Povodom sastanka ministara energetike

Kako obuzdati cijene energije raspravljat će u petak na hitnom sastanku ministri energetike Europske unije. Očekuje se uzavrela rasprava oko te goruće teme, a da će se strasti rasplamsati obećaje i izjava mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta da se zamrzavanju cijene ruskog plina protivi europskim i mađarskim interesima.

Zamrzavanje cijene ruskog plina izazvalo bi trenutni prekid isporuke plina Europi, rekao je Szijjarto.

Mađarski ministar vanjskih poslova u srpnju se u Moskvi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i tražio 700 milijuna kubičnih metara plina povrh postojećeg dugoročnog ugovora o opskrbi. Gazprom je u kolovozu počeo povećavati isporuku Mađarskoj, uz već ranije dogovorenu isporuku plinovodom Turski tok. Mađarska uvozom iz Rusije pokriva većinu svojih potreba za naftom i plinom.

Iz Mađarske već mjesecima dolazi negodovanje zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Europa nije uspjela oslabiti Moskvu, ali europsko gospodarstvo trpi velike posljedice, kritike su Mađarske koje će se zasigurno čuti i na sastanku ministara energetike.

Protiv prijedloga o zamrzavanju cijena ruskog plina izjasnit će se i Češka koja je izrazila želju da se ta tema ukloni s dnevnog reda sastanka. Podsjetimo, Češka predsjeda Europskom unijom i pomaže usmjeravati o kojim temama će se raspravljati.

“Ujutro ćemo dati sve od sebe da Bruxelles konačno shvati da opskrba plinom nije ideološko ili političko pitanje, već tvrdokorna fizička stvarnost”, rekao je Szijjarto koji je naglasio da nije potrebna Nobelova nagrada da bi se shvatilo kako bi ograničenje cijena isključivo za ruski plin dovelo do trenutnog prekida opskrbe ruskim plinom..

“Plan kojim bi se ograničila cijena isključivo za ruski plin koji dolazi plinovodima u potpunosti je protiv europskih i mađarskih interesa”, zaključio je Szijjarto u videu objavljenom na Facebooku.

You may also like