Szijarto: Mađarska želi 25 plus 1 posto LNG-a na Krku

Intervju N1 televiziji
Tijekom posjeta Zagrebu, mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto objavio je namjeru mađarske vlade da kupi 25%+1 udjela u vlasništvu tvrtke koja upravlja LNG terminalnom na Krku, te tako postane strateškim partnerom u projektu.

Za Mađarsku je, kaže Szijjarto, važno naći izvore kojima bi diversificirali svoje tržište i maknuli se s pozicije u kojoj su sada, stopostotne ovisnosti o ruskom plinu. U intervjuu N1 televiziji Szijjarto je pojasnio koje su namjere mađarske vlade, te kaže kako se s obzirom na priču INA-MOL, sada mora biti oprezan, ozbiljan, te osigurati svaki detalj kako bi se izbjegle situacije koje su postojale u prošlosti.

“Kada govorimo o energetskoj suradnji imamo neka komplicirana pitanja iz naše prošlosti, zato trebamo biti vrlo oprezni oko ovog novog tipa suradnje. Stoga smo predložili ministru Ćoriću da moramo potpisati međuvladnin sporazum. Čak sam mu predložio da razmisli o mogućoj integracija dva tržišta plina što bi moglo imati veliki pozitivan učinak i veliku korist za obje strane. S integracijom dva tržišta plina, mogli bismo eliminirati carine na hrvatsko-mađarskoj granici, što bi LNG plin koji stiže na Krk odmah učinilo konkuretnijim, jeftinijim od ruskog plina“, rekao je Szijjarto u intervjuu N1 televiziji

You may also like