Svjetske su burze pale zbog Trumpovih skandala

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer ulagače zabrinjava neizvjesnost u Washingtonu nakon niza skandala predsjednika Donalda Trumpa zbog čega je porezna reforma pala u drugi plan. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 20.804 boda, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 2.381 bod. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,6 posto, na 6.083 boda.

U srijedu su ti indeksi potonuli više od 1,7 posto, najviše od rujna prošle godine, što je bila posljedica redanja političkih skandala u Washingtonu. Nakon medijskih napisa da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna i otkrića da je Trump ruskom ministru vanjskih poslova odao povjerljive informacije, oporba i neki republikanci zatražili su neovisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije, a zaredali su i pozivi za opoziv predsjednika zbog upletanja u istragu.

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je u četvrtak bivšeg direktora FBI-a Roberta Muellera posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formuliralo, naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja. Trump je to nazvao „najvećim lovom na vještice protiv jednog političara u američkoj povijesti”, no to je imenovanje ponešto umirilo ulagače na burzama, pa su u posljednja dva dana tjedna indeksi nadoknadili dio gubitaka.

Međutim, u fokusu ulagača i dalje će biti politička scena u Washingtonu jer su zbog tih skandala planovi Trumpove vlade o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, koji su mjesecima podržavali rast cijena dionica, pali u drugi plan. „Pred nama su dva dana vikenda i imamo vremena da sjednemo i promislimo kako bi se ova situacija mogla razviti”, kaže Paul Nolte, direktor u tvrtki Kingsview Asset Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 1 posto, na 12.638 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 5.324 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,5 posto, na 7.470 bodova. A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,5 posto, na 19.590 bodova, što je njegov prvi pad nakon četiri tjedna rasta.

You may also like

0 comments