Svjetske su burze oslabile drugi dan zaredom

Splasnule nade u dogovor
Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su splasnule nade u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Pad tih indeksa drugi dan zaredom uslijedio je nakon što je ministar financija Steven Mnuchin kazao da dogovor između Kongresa i Bijele kuće o dodatnim poticajima gospodarstvu vjerojatno neće biti postignut prije predsjedničkih izbora početkom studenoga. To je razočaralo ulagače jer je upravo nada u dogovor o daljnjoj pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize podržavala rast tržišta posljednjih tjedana.

Demokrati u Zastupničkom domu Kongresa predlažu paket fiskalnih poticaja vrijedan 2.200 milijardi dolara, dok Bijela kuća predlaže svoj paket vrijedan 1.800 milijardi dolara.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je u utorak kako demokrati neće prihvatiti prijedlog Bijele kuće jer je predloženi iznos poticaja znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo. Zbog toga su smanjene procjene pada zarada. Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali pad od oko 21 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu i jer su splasnule nade u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama. Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom. Loše na tržišta utjecale su, pak, vijesti o daljnjem rastu broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, zbog čega rastu strahovanja od novih restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.ž

 Na europskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak su pali, već treći dan zaredom, jer rastu zabrinutosti oko ekonomskih šteta zbog najnovijih mjera ograničavanja gospodarskih aktivnosti uslijed širenja pandemije Covida-19, a kopne i nade ulagača oko postizanja dogovora o fiskalnim poticajima prije predsjedničkih izbora u SAD-u.  Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji i eurozoni naglo je usporila u kolovozu, nakon tromjesečnog razdoblja snažnog rasta, potaknutog ublažavanjem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, izvijestio je u srijedu Eurostat.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala nakon dva dana rasta.

Cijene su nafte, pak, jutros dodatno blago porasle, nakon što su jučer skočile 2 posto, zahvaljujući izvješću o padu zaliha nafte u SAD-u prošloga tjedna, što ukazuje na jačanje potražnje. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,20 posto, na 43,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,10 posto, na 41,07 dolara.

You may also like

0 comments